Săptămâna Haferland 2016 – 10-15 august / Peste 2500 de turiști așteptați

0 990

Începând de astăzi, se dă startul unuia dintre cele mai mari festivaluri dedicate promovării culturii săsești din Transilvania. La Săptămâna Haferland, care va avea loc în perioada 10-15 august, sunt așteptați peste 2500 de turiști.

Am avut bucuria și plăcerea să ajung la Săptămâna Haferland, ediția din 2014. Rar mi-a fost dat să văd atâta pasiune și dăruință pentru promovarea unei culturi. Am fost fascinat de poveștile locale, de peisaje, dar și de voința cu care se mișcă lucrurile în zonă. Puterea germană își spune cuvântul!

Săptămâna Haferland 2016

Ajuns la cea de-a patra ediție, festivalul a crescut de la an la an, atât ca număr de localități incluse în programul manifestărilor, cât și ca număr de turiști prezenți. Astfel, cei 2500 de turiști care sunt așteptați la ediția de anul acesta a Săptămânii Hafeland vor putea vizita localitățile Fișer, Rupea, Saschiz, Viscri, Roadeș, Criț, Cloașterf și Meșendorf.

Rupea

În plus, organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Fundația Mihai Eminescu Trust și Asociația Sașilor Transilvăneni în Germania, și-au propus ca la ediția din acest an să atragă participanți de toate vârstele.

Tocmai de aceea, sloganul evenimentului este „Sașii te așteaptă în familie!”, iar majoritatea activităților au fost gândite astfel încât să fie potrivite pentru toți membrii unei familii.

copil-la-joaca

Astfel, prima zi de festival coincide cu manifestările din Fișer și Rupea. La Fișer, turiștii vor putea asculta povești vechi săsești, depănate de bătrânii satului. La Rupea, participanții la festival se vor putea bucura de un spectacol medieval în cetate și de ateliere de tâmplărie.

Ziua principală a festivalului este 14 august, respectiv Ziua satului Criț (despre care v-am povestit și în 2014), al cărei program include un concert de muzică clasică în biserica fortificată, cursuri de dans și ateliere pentru copii.

Totodată, va avea loc lansarea cărții „Criț – Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” de Ruxandra Hurezean. Va avea loc și lansarea colecției de ilustrate cu imagini din zonă, care au fost fotografiate de Barna Nemethi, în colaborare cu editura Curtea Veche, precum și un bal tradițional săsesc. Programul complet al Săptămânii Haferland!

Ediția din acest an a festivalului beneficiază de înaltul patronaj al dlui. Vasile Dincu, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și al dlui. Dr. Bernd Fabritius, Președinte al Federației Mondiale a Sașilor și Membru în Bundestag, care vor fi ambii prezenți la festival, în ziua dedicată satului Criț.

Mai mult, partenerul oficial al ediției din acest an a festivalului este Autoritatea Națională pentru Turism, care s-a implicat activ în promovarea evenimentului pe plan național.

Primele trei ediții ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 4000 de participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania.

Regiunea săsească din Transilvania cuprinsă între Rupea și Sighișoara, a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

În ceea ce privește ziua de 13 august, organizatorii festivalului au hotăraâ să adapteze programul activităților, în semn de respect față de funeraliile reginei Ana.

Leave A Reply

Your email address will not be published.