blank

RYANAIR face apel la bunul simț când vine vorba de bagajele de mână

RYANAIR este una dintre cele mai mari companii aeriene la nivel global, asta dacă ne raportăm la dimensiunea flotei și la numărul de pasageri transportați. Totodată, este cel mai mare transportator low-cost din EUROPA.

2 4.455

Însă, în ciuda prețurilor mici practicate, RYANAIR oferă la pachetul de bază posibilitatea de a transporta gratuit 2 bagaje de mână:

· 1 bagaj de cabină normal (de dimensiunile 55cm x 40cm x 20cm și 10kg în greutate)
· 1 bagaj mic (geantă de mână, geantă de laptop, pungă cu cumpărături din aeroport etc).

Bagaje de mână RYANAIR

În comparație cu alți transportatori low-cost, operatorul irlandez stă foarte bine la acest capitol. La Blue Air aveți dreptul să transportați gratuit un singur bagaj de mână cu dimensiunile 55 cm x 40 cm x 20 cm și greutate maximă de 10Kg. Dimensiunile bagajului includ toate accesoriile acestuia (roți, mânere, buzunare exterioare etc).

La Wizz Air situația e mai complicată. În prețul biletului standard și cel mai ieftin întră un singur bagaj mic de mână, care să nu depășească dimensiunile de 42 x 32 x 25 cm (un mic rucsac / poșetă mai mare / geantă laptop mai generoasă). Dacă se optază pentru un bagaj de mână mai mare, acesta este taxat, dar în același timp nu mai ai dreptul la bagajul mic de mână.

În cazul nostru, când vine vorba de city break-uri / călătorii în interes de business, alegem în funcție de preț, dar ținem cont și de bagajele necesare. Ne facem calcule și alegem operatorul potrivit pentru destinația aleasă.

Dar uneori nu e bine să fii așa permisiv. Riști să te trezești că unii vor profita la maxim și își vor încălca regulile cu bună știință.

Pe unele zboruri RYANAIR, am întâlnit situații în care pasagerii au trecut dincolo de limitele normale la bagaje și s-au prezentat cu 2 bagaje normale de cabină sau chiar peste dimensiunile admise.

Pe lângă circul de la poarta de îmbarcare (evident că pasagerii nu doresc să plătească suplimentar), au existat și situații în care aeronavele au decolat cu întârziere. Orice abatere de la normalitate, duce la întârzieri în operativitate.

Pentru a evita astfel de situații, care inevitabil duc la întârzieri ale zborurilor, RYANAIR face un apel către pasageri să respecte aceste reguli pentru a evita întârzieriile în plin sezon estival. Ambele bagaje transportate trebuie să se încadreze în măsurătorul de la poarta de îmbarcare, și oricare bagaj de cabină supradimensionat va fi refuzat, sau, unde e posibil, transferat la cala aeronavei în schimbul achitării unei taxe de 50£/50€.

Eu admir politica RYANAIR cu privire la bagajele de mână, dar totodată apar și neplăceri când unele dintre ele ajung la cală. Motivul e simplu. Aeronavele 737-800 RYANAIR sunt configurate la bord cu 90 de locuri pentru bagaje normale de mână (de dimensiunile 55 x 40 x 20 cm). În situația zborurilor cu grad de încărcare de peste 90%, când majoritatea vin cu bagajele normale de mână, multe dintre acestea ajung să fie transportate, gratuit, la cala pentru bagaje.

Îmbarcare Prioritară

Clienții care au achiziționat ”Îmbarcare Prioritară” au garanția că își vor putea lua bagajul în cabină, deoarece ei vor fi primii care se îmbarcă. Îmbarcarea Prioritară poate fi adăugată unei rezervări, de la doar 5€. Clienților care se deplasează pentru călătorii scurte de 2-4 zile și care vor să se asigure că bagajul lor de cabină nu va merge la cală, li se recomandă să achiziționeze Îmbarcare Prioritară.

Clienților care călătoresc pentru vacanțe, pentru perioade mai lungi, și care vor să transporte bagaje mai mai mari de 10kg, li se recomandă să selecționeze bagaje înregistrate și să își înregistreze bagajul la cală.

Kenny Jacobs, Ryanair, a declarat:

“Clienții pot transporta la bord un bagaj normal de cabină și unul mai mic, iar toleranța celui de-al doilea bagaj a fost una din îmbunătățirile foarte populare ale programului “Always Getting Better”. Totuși, am observat că unii clienți transportă în cabină genți mai mari decât cele premise, fapt ce duce la întârzieri, dar și la pericolul ca politica noastră să fie revizuită, dacă această practică va continua.

Pentru că intrăm în sezonul de vârf, cu multe zboruri ocupate la capacitate maximă, rugăm clienții să se asigure că vor călători cu mai puține bagaje de mână, acolo unde e posibil. Aeronava noastră poate transporta doar 90 de bagaje de mână mai mari, iar agenții noștri de la porțile de îmbarcare, cu rigurozitate, vor pune în aplicare politica noastră de bagaje pentru a preîntâmpina întârzierea zborurilor și pentru asigurarea unei experiențe plăcute de călătorie pentru toți clienții. Oricare client care vrea să transporte un bagaj mai mare este rugat să își achiziționeze un bagaj înregistrat.”

Acestea fiind spuse, respectați regulile impuse de companiile aeriene. Dacă nu le cunoașteți, ar fi bine să le citiți înainte de a rezerva un bilet de avion. Pentru orice călătorie, luați în calcul prețul, dar și celelalte cheltuieli neprevăzute (bagaj, transport de la aeroport spre destinație și retur, catering la bord etc.).

NU întotdeauna cel mai mic preț este avantajos. Respectați cele 10 reguli pentru un zbor liniștit (posibil ca ele să fie mai multe, dar noi pe acestea le-am idenfiticat principale).

2 Comentarii
  1. Cozmin says

    Ryanair e cea mai ieftina companie de low cost, dar cam atat, iar daca urmaresti pe parcursul oricarei zile, la intamplare, feedbackul continuu primit de ei pe Facebook, ai sa vezi si cat de „tari” sunt :)) Problema bagajelor pe care nu le-ar putea transporta este una dintre cele mai mici griji ale lor, avand in vedere ca adeseori nici macar pasagerii cu bilete valide nu pot fi transportati. Dar nah, ieftin si bun nu se poate, duh 🙂

    1. Sorin Rusi says

      Cozmin, am zeci de zboruri cu ei si in tot acest timp am avut doar 2 ore intarziere pe un zbor Berlin – Bucuresti. Atat! In rest pare ok. Acum fiecare cu experientele…

Leave A Reply

Your email address will not be published.