Romaero, Incas și Airbus dezvoltă cel mai rapid elicopter din lume.

0 1.040

Un nou elicopter a fost proiectat cu ajutorul inginerilor din România. Este vorba de un elicopter cu aripi. Conceptul este numit Racer, dezvoltat sub coordonarea Airbus Helicopters, în cadrul inițiativei tehnologice europene Clean Sky2. Fuselajul central a fost fabricat în România și va fi livrat în Germania, iar ulterior va ajunge în Franța unde elicopterul va fi asamblat în totalitate. Proiectul a costat 8.5 milioane de euro, iar construcția a durat 4 ani.RACER, “Rapid and Cost – Effective Rotorcraft” este proiectul fanion al iniţiativei tehnologice Clean Sky 2, cel mai important parteneriat public-privat din cadrul Horizon 2020, destinat dezvoltărilor tehnologice menite să reducă impactul aviaţiei asupra mediului şi să susţină competitivitatea sectorului. Din bugetul total de peste 4 miliarde Euro al programului, României, în calitate de partener cheie prin intermediul Consorţiul RoC (INCAS şi ROMAERO), i-au fost alocate 8.5 milioane euro.

Romaero-Incas-Airbus-cel-mai-rapid-elicopter-din-lume-1

Pentru realizarea fuselajului elicopterului Racer, au fost necesare peste 9.300 de ore.

Romaero-Incas-Airbus-cel-mai-rapid-elicopter-din-lume

O echipă formată din 30 de designeri au lucrat zi și noapte pentru a crea acest concept nou de elicopter, care va putea atinge 400 hm/h. Astfel, viteza lui va fi cu 50% mai mare decât a celui mai performant elicopter din prezent. Aparatul va fi cel mai silențios și economic elicopter din lume. Cu o viteză de croazieră de 400 km/h, aeronava vizează misiuni pentru care timpul de călătorie este de o importanță vitală, cum ar fi căutarea, salvarea și transportul medical de urgență.

Odată cu realizarea fizică a fuselajului, proiectanții au trăit o senzație unică. Pe toată durata proiectului, aceștia nu au putut atinge elicopterul fizic, ci doar îl puteau vizualiza pe un monitor vitual. Proiectul se bazează pe o rețea europeană de aproape 40 de parteneri din 13 țări ale UE și reprezintă o referință a cooperării europene în cercetare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.