Rezervaţia de urşi Libearty Zărneşti (foto / video)

0 431

Pe 10 iunie 2013, la invitaţia Canon România, am avut bucuria să merg în rezervaţia de urşi de la Zărneşti. Am auzit de sanctuarul Libearty Zărneşti în urmă cu ceva timp, dar nu m-am interesat prea mult. Dorinţa mea a fost să descopăr rezervaţia chiar de la faţa locului, printre urşi şi poveştile lor, iar aceasta s-a îndeplinit.

Luni dimineaţa, împreună cu mai mulţi bloggeri şi jurnalişti, am plecat din Bucureşti spre patria urşilor. Am luat cu mine aparatul foto CANON 1100D + Canon EF 70-200mm f/4L IS USM (stabilizare de imagine), cu toate că ştiam de echipamentele care ne aşteptau la destinaţie. Ajunşi acolo, am fost întâmpinaţi de oficialii Canon România şi de ambasadorul Canon, Brutus Östling, unul dintre cei mai buni fotografi specializaţi în fotografia wildlife. Dar şi de o gamă variată de aparate foto şi teleobiective. Am ales un CANON 5D Mark III şi teleobiectivul Canon EF 300mm f/2.8 L IS II USM. Am fost curios să văd cum e să lucrez cu asemenea echipamente profesionale, deloc uşoare şi nu foarte accesibile ca preţ. Am ales acest teleobiectiv în ideea că urşii vor sta mai mult prin pădure şi va trebui să-i fotografiez de la distanţă, dar m-am înşelat. O să fiţi surprinşi să-i vedeţi foarte aproape de carduri.

Rezervaţia de urşi Libearty Zărneşti se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 70 de hectare şi este casă pentru 73 de urşi. Ghidul nostru, domnul Liviu Cioineag, managerul sanctuarului Libearty (click pentru mai multe informaţii despre Libearty Zărneşti), ne-a spus că acestă rezervaţie reprezintă resortul de 5 stele cu all-inclusive pentru urşi. Am găsit 3 ţarcuri foarte mari care pot găzdui până la 20-30 de urşi fiecare, dar şi 5 ţarcuri mai mici pentru diferite programe de reintegrare.

Poveştile urşilor sunt extrem de triste. Cei mai mulţi dintre ei provin de la diferite grădini zoologice şi circuri. O să vedeţi că mulţi încă “se dau în spectacol”, dar este unul imaginar. Au rămas cu traume psihice, cu răni fizice, însă drama lor a luat sfărşit. La Libearty Zărneşti au găsit liniştea pentru o viaţă mai bună.

Vă invit să vă rupeţi 5 minute din viaţă şi să urmăriţi filmuleţul de mai jos.

Şi dacă nu v-am întristat prea mult, vă invit să urmăriţi fotografiile realizate la rezervaţia de urşi Libearty Zărneşti. Nu sunt cele mai reuşite, iar gardul mi-a dat mari bătăi de cap.

Libearty_Zarnesti_ursi_1
CANON 1100D + Canon EF 70-200mm f/4L IS USM (stabilizare de imagine)
Libearty_Zarnesti_ursi
CANON 5D Mark III + Canon EF 300mm f/2.8 L IS II USM
Libearty_Zarnesti_ursi_2
CANON 5D Mark III + Canon EF 300mm f/2.8 L IS II USM
Libearty_Zarnesti_ursi_3
CANON 5D Mark III + Canon EF 300mm f/2.8 L IS II USM

Mai multe fotografii găsiţi pe pagina de facebook!

La rezervaţia de urşi Libearty Zărneşti se poate ajunge cu maşina, de preferat una de teren şi se află la aproximativ 185 de km de Bucureşti, undeva între Râşnov şi Zărneşti.

bucuresti_zarnesti

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.