Restricțiile de intrare pe teritoriul Rusiei: este interzis temporar accesul cetățenilor străini cu excepțiile aferente

1 735

Începând cu luna martie, este interzis temporar accesul cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse (cu excepția cetățenilor cu drept de ședere, a cetățenilor din statele cu care Federația Rusă a reluat cursele aeriene directe, respectiv a cazurilor speciale) și se instituie aplicarea măsurii de izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cetățenii ruși și străini care intră în acest stat pe termen lung (mai mult de 72 de ore/3 zile).

Restricțiile de intrare pe teritoriul Rusiei

Pentru cetățenii ruși și străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt (mai puțin de 72 de ore/3 zile) nu se mai impune carantina/autoizolarea, însă este obligatorie prezentarea unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Federației Ruse.

Începând cu data de 26 decembrie 2020, persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația de a se supune izolării la domiciliu/reședință timp de 14 zile de la data sosirii în Federația Rusă. Excepție fac doar echipajele aeronavelor care realizează cursele.

Începând cu data de 8 februarie 2021 s-a reluat transportul feroviar de pasageri cu Belarus.

Trenurile circulă pe ruta Minsk – Moscova – Minsk, precum și pe rutele Moscova – Kaliningrad și Kaliningrad – St. Petersburg, cu oprire la Minsk. Cursele sunt destinate cetățenilor din statele Uniunii Eurasiatice.

Pasagerii au obligația prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie. La sosirea la destinație se verifică temperatura corporală, iar în cazul în care aceasta este ridicată, persoana este plasată în autoizolare, indiferent de rezultatul testului.

Începând cu data de 1 martie 2021 se redeschide frontiera între Federația Rusă și Georgia pentru cetățenii/rezidenții celor două state, indiferent de motivul deplasării. Cetățenii/rezidenții ruși au obligația de a prezenta un test molecular cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior efectuării deplasării.

Începând cu data de 1 martie 2021 se redeschide frontiera între Federația Rusă și Georgia

 Începând cu data de 3 februarie 2021, cetățenii străini, indiferent de naționalitate, care se deplasează din Federația Rusă în Franța, inclusiv pentru tranzit, nu pot intra în Franța dacă nu fac parte din categoriile exceptate și dacă nu pot face dovada naturii urgente a deplasării (urgență medicală/de familie/profesională). Pentru persoanele care doresc să se deplaseze din Federația Rusă în Franța sau către orice altă destinație cu tranzit prin Franța, se recomandă consultarea în prealabil, înaintea achiziționării biletelor de avion, posibilitatea de a efectua călătoria.

Autoritățile ruse au anunțat suspendarea, până la noi dispoziții, a sistemului de e-viza care trebuia să intre în funcțiune la 01.01.2021. Sistemul, valabil pentru cetățenii din 52 de state, inclusiv România, va fi reluat după ridicarea restricțiilor impuse la 18.03.2020 la intrarea în Federația Rusă.

Pentru români, accesul pe cale aeriană este permis doar pentru repatriere (prin Secția consulară a Ambasadei României la Moscova, precum și a consulatelor generale de la St. Petersburg și Rostov-pe-Don). Sunt reluate cursele comerciale pe legăturile aeriene cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (suspendate temporar), Turcia, Tanzania, Elveția, Kazahstan/Nur-Sultan, Kârgâzstan/Bișkek, Belarus/Minsk, Republica Coreea/Seoul, Japonia, Emiratele Arabe Unite, Cuba, Finlanda, Polonia, Austria, Germania, Cipru, Thailanda, Cehia și Suedia.

Mai multe informații pe site-ul MAE.ro!

*Informația prezentată este valabilă la data publicării articolului. Este cu titlu informativ, fără a avea bază legală în luarea deciziilor. Vă recomandăm să vă documentați și din surse oficiale guvernamentale cum este site-ul www.mae.ro sau de pe site-urile instituțiilor guvernamentale ale țărilor spre care doriți să călătoriți!

Leave A Reply

Your email address will not be published.