blankblank

Regele Mihai I a fost pilot și pasionat de avioane

Zilele acestea ne luăm rămas bun de la Regele Mihai I. Îl conducem pe drumul spre eternitate. Unii îl conducem cu gândul, alții jelind la catafalcul majestății sale.

0 2.787

În dimineața acestei zile, sicriul cu Regele Mihai I a fost adus în România la bordul unui avion militar de tip Alenia C-27J Spartan, care a fost special configurat pentru acest zbor.

La Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” – București s-au aflat toate cele cinci fiice ale Majestății Sale, dar și fostul principe Nicolae, nepotul regelui.

Regele Mihai I a fost pilot

Pentru noi, cei pasionați de avioane, de aviație și zboruri, Regele Mihai I rămâne în memoria noastră ca pilot și mare om pasionat de pilotaj. Regina Ana îl caracteriza ca fiind un ”artist” la manșă.

Regele Mihai I și-a obținut brevetul de pilot în România, însă a acordat o mai mare atenției aviației după ce a abdicat și a plecat în exil. A operat zboruri demonstrative, de încercare și comerciale pentru William Lear, proprietarul companiei aeriene Lear Jets and Co din Geneva.

Aflat în exil, Regele Mihai I a fost nevoit să practice mai multe meserii, inclusiv cea de pilot, pentru a-și putea întreține familia.

Știați că Regele Mihai I s-a apucat de pilotaj din cauza ”răului” de avion? Povestea spune că Regele Mihai a fost luat de mareșalul Antonescu pe front. Au luat avionul spre Crimeea pentru a inspecta frontul. La întoarcere, regelui i s-a făcut rău din cauza turbulențelor. Astfel a ajuns în cockpit, pe scaunul secundului, alături de pilotul Casei Regale, Udriski. Acesta i-a îngăduit regelui să preia manșa. Fiind concentrat pe pilotarea avionului, răul de zbor i-a dispărut. Totodată, acesta a fost momentul în care Regele Mihai I s-a îndrăgostit de avioane și zboruri!

Zbor lin spre eternitate, Majestate!

Surse foto: rsandu.tumblr.com / carolinafedra.wordpress.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.