Portugalia a decretat Stare de Urgență și a adoptat noi măsuri restrictive pe plan intern

1 377

Până la ora 23:59 a zilei de 23 noiembrie 2020 (cu posibilitatea prelungirii), este decretată Stare de Urgență pe întreg teritoriul național (conform Decretului nr. 51-U/2020/6.11.2020). Rămân în vigoare prevederile Rezoluției Consiliului de Miniștri nr. 96-B/2020/12.11.2020, prin care a fost instituită situația de calamitate.

În aceste condiții, autoritățile din Portugalia au adoptat noi măsuri restrictive pe plan intern în lupta cu noul coronavirus.

Măsuri aplicabile pe întreg teritoriu portughez (inclusiv în cele 121 de unități teritoriale unde sunt impuse măsuri speciale):

Impunerea obligativității folosirii măștii, pe întreg teritoriul național (inclusiv în Arhipelagurile Madeira și Azore), pentru accesul, circulația sau rămânerea în spațiile și pe drumurile publice.

Este obligatorie folosirea măștii de către persoanele cu vârstă de peste 10 ani, ori de câte ori nu este posibilă păstrarea distanțării fizice recomandată de autoritățile de sănătate. Măsura au intrat în vigoare la data de 28 octombrie 2020, pe o perioadă de 70 de zile, urmând a fi reevaluată.

Interzicerea circulației pe drumurile publice între orele 23:00 și 05:00, respectiv în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 13:00 și 05:00, cu excepțiile aferente.

Pot fi supuși testării pentru depistarea infecției cu SARS-COV-2: angajații, pacienții și vizitatorii unităților de prestare a serviciilor medicale și ai structurilor rezidențiale pentru persoanele în vârstă; angajații, studenții și vizitatorii unităților de educație și învățământ și ai instituțiilor de învățământ superior; angajații unităților penitenciare și ai Direcției Generale de Reinserție și Servicii Penitenciare, persoanele aflate în detenție și tinerii din centrele educaționale și respectivii vizitatori; cei care doresc să intre sau să părăsească teritoriul național continental sau Regiunile Autonome pe cale aeriană sau maritimă; cei care doresc accesul în alte locații, determinate de Direcția Generală de Sănătate;

La nivel general, se menține necesitatea izolării obligatorii a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 sau aflate sub observație activă.

Limitarea grupurilor de persoane la 5 în spațiile frecventate de public (cu excepția celor care aparțin unei familii și a situațiilor în care sunt prevăzute alte norme specifice).

Se recomandă utilizarea aplicației mobile StayAwayCOVID.

Pe tot teritoriul Portugaliei este în vigoare regula limitării ocupării la 2/3 a vehiculelor private cu capacitate mai mare de cinci locuri, cu excepția cazului în care toți ocupanții fac parte din aceeași familie. Pasagerii au obligația de a purta mască sau vizieră.

Reguli de ocupare și de distanțare fizică: păstrarea distanței fizice de 2 metri și stabilirea capacității de ocupare a spațiilor utilizând criteriul de 0,05 persoane pe m2, evitarea staționării în incinte, preferențial programări prealabile.

Este interzis consumul de băuturi alcoolice în spațiile în aer liber cu public și pe drumurile publice, cu excepția spațiilor exterioare a unităților restaurant și consum de băuturi, autorizate corespunzător în acest sens.

Este interzisă comercializarea de băuturi alcoolice, începând cu ora 20.00, în unitățile de comerț cu amănuntul, inclusiv în supermarketuri și hipermarketuri.

Este interzis consumul de băuturi alcoolice în restaurante după ora 20.00, cu excepția serviciilor de servire a mesei. Limitarea la 6 a numărului persoanelor din fiecare grup în restaurante, pe întreg teritoriul național, cu excepția cazului în care aparțin unei familii.

Este interzisă desfășurarea în unitățile de învățământ (universități și politehnici) a tuturor ceremoniilor academice și activităților ludice sau de recreere. 

Guvernul evaluează în permanență modul de aplicare a cadrului de sancțiuni aplicat pentru nerespectarea măsurilor în vigoare, care constituie infracțiune de nesupunere civică.

Sunt permise activitățileunităților de comerț cu amănuntul și prestări servicii

În prezent, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară specifice (utilizarea obligatorie a măștilor, locuri rezervate, capacitate redusă și distanțare fizică), este permisă, printre altele, activitatea unităților de comerț cu amănuntul și de prestări servicii (centre comerciale, magazine, restaurante, cafenele, saloane de frumusețe etc.) și a activității bibliotecilor, muzeelor, monumentelor, galeriilor de artă, teatrelor, cinematografelor, auditoriilor, sălilor de spectacol, sălilor de fitness, săli de jocuri de noroc, cazinouri și similare.

Este posibilă organizarea târgurilor și piețelor cu condiția respectării normelor specifice. De asemenea, este permisă realizarea ceremoniilor religioase, cu respectarea normelor stabilite de Direcția Generală pentru Sănătate. Rămân închise în continuare saloanele de petrecere, parcurile de distracții și locurile de joacă pentru copii, precum și alte locații similare, săli de jocuri și case de pariuri, baruri și spații similare. Sunt interzise defilările, petrecerile populare, manifestările folclorice sau de altă natură realizate în spații publice exterioare.

Este autorizat traficul aerian spre și dinspre Portugalia a tuturor zborurilor din și spre statele care fac parte din Uniunea Europeană, dinspre statele asociate Spațiului Schengen (Liechtenstein, Norvegia, Islanda și Elveția) și din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de NordMăsurile sanitare specifice sunt reevaluate în funcție de deciziile adoptate la nivelul acestor state.

Leave A Reply

Your email address will not be published.