blank

(P) O vacanță în insulele grecești este mereu o alegere potrivită!

Lefkada, Corfu, Skiathos, Thassos?

0 1.834

Iarna se apropie de sfârșit, iar temperaturile de afară au început să crească. Ziua se mărește, iar soarele începe să strălucească mai puternic. Gândul a început să ne zboară la mare și soare, la acele zile călduroase și caniculare pe care ne-ar plăcea să le petrecem pe plajă, în compania prietenilor sau a persoanei iubite. Așa am ajuns să răsfoiesc folder-ul cu fotografii din Grecia. Trecând peste tipare, pot spune c-o vacanță în Grecia este mereu o alegere potrivită. Dacă nu ați fost, mergeți!

Grecia este aproape de România, la doar câteva ore de condus sau la un zbor distanță. În sezonul estival, agențiile de turism și transportatorii aerieni au pregătit numeroase chartere spre diferite destinații din Grecia, insulare și continentale.

O vacanță în insulele grecești

Știați că elenii au avut de ales între turismul montan și cel de litoral? Aproximativ 80% din teritoriul țării este muntos sau deluros, Grecia fiind una dintre cele mai muntoase țări din Europa. Și totuși, ei au ales să dezvolte plajele și insulele.

Grecia are cea mai lungă coastă din bazinul mediteranean și a 11-a ca lungime din lume, cu o distanță însumată de 13.676 km. Deține aproximativ 6000 de insule, dintre care 227 sunt locuite.

Lefkada, Corfu, Skiathos, Thassos?

Dacă nu v-ați decis asupra destinației, vă recomand o vacanță în insulele din Grecia. Aveți de ales din zeci de insule superbe, cu plaje de top și peisaje spectaculoase.

De-a lungul timpului, am avut bucuria să descopăr câteva insule grecești, dar și partea continentală. Din experiența mea de călător, vă recomand cu mare căldură una dintre insulele: Lefkada, Corfu, Skiathos, Evia și Thassos.

Fiecare insulă este unică prin serviciile, peisajele și plajele sale. Unele insule au plajele cu nisip fin, altele au plaje cu pietriș. Unele insule abundă în peisaje luxuriante, altele în monumente istorice și în diferite locuri de vizitat. În funcție de preferințele voastre, puteți opta pentru o insulă sau alta. Consultați-vă prietenii, persoana iubită sau consultantul de turism și faceți alegerea potrivită.

Pentru cei pasionați de avioane, evident că recomandarea mea este Skiathos. Motivul este unul singur: Skiathos este recunoscută ca St Maarten de Europa. Pista aeroportului se învecinează cu plaja, iar cei pasionați de avioane pot admira aterizările și decolările de pe acest aeroport.

Aeroport Skiathos

O altă insulă de top este Thassos. ”Insula de smarald”, cum mai este denumită, se află în bazinul nordic al Mării Egee, la 8 km distanță de coasta mediteraniană a Traciei. Este a 12-a ca mărime din arhipelagul elen și cea mai nordică. Aici veți avea ocazia să vedeți îmbinări spectaculoase între munte și mare. Thassos este recunoscută și ca ”insula de marmură”. Subteranul acesteia adăpostește mari depozite de marmură albă, poate cea mai albă marmură de pe planetă.

Insula Thassos are plaje nisipoase la nord și sud, dar și plaje stâncoase la est și vest. Cea mai renumită plajă este Marble Beach. Este acoperită cu pietricele de marmură. Să fiți atenți la aceste detalii când vă alegeți unitatea de cazare.

Alte plaje vizitate, care mi-au plăcut: Moraitika și Paleokastritsa – Corfu; Koukounaries – Skiathos. Și din recomandările prietenilor, nu trebuie să ratați Navagio Beach (Shipwreck Beach) – Zakynthos și Egremni Beach – Lefkada. Nisipul fin și apele turcoaz creează un peisaj exotic.

Corfu, Grecia
Corfu, Grecia
Paleokastritsa, Corfu
Paleokastritsa, Corfu

Despre unitățile de cazare, vă recomand să aveți grijă la detalii. Stelele din România nu sunt echivalentul stelelor din Grecia. Puteți alege o cameră la hoteluri de 3, 4 sau 5 stele sau la vile. Din acest punct de vedere, insulele grecești oferă o gamă variată de unități de cazare.

Apropo, sunt puține hoteluri bune cu servicii all inclusive. Recomandarea mea este să vă luați o cazare standard cu mic dejun, cel mult demi-pensiune.

Despre partea culinară, am doar cuvinte de laudă la adresa grecilor. Dacă sunteți iubitori de pește și fructe de mare, cu siguranță vă veți simți în largul vostru. Creveți, calamari, caracatiță, scoici, o nebunie de gusturi și culori. Din bucătăria grecească nu lipsesc: gyros, salata grecească, branza feta, măsline, sadziki, souvlaki, ouzo, iaurt grecesc, miere, branza saganaki, vinete coapte. Vă recomand să vă bucurați de un ospăț delicios la taverne.

salata-grecia

coaste-grecia

Scriind aceste rânduri, mi s-a făcut poftă de o bere rece pe care să o savurez pe una dintre plajele din Grecia, stând tolănit pe un șezlong. Îmi și imaginez sticla de bere Mythos, rece și ”transpirată”, cum așteaptă pe măsută să fie savurată.

Corfu

Acestea fiind spuse, nu rămâne decât să ne cumpărăm vacanța și să ne facem bagajul. Până la vară nu mai este foarte mult timp. Totodată, profităm de ofertele de early booking!

Voi ce insule grecești preferați?

Leave A Reply

Your email address will not be published.