Oameni din aviație: Lacramioara Preda – cabin crew

O nouă săptămână, noi povești cu ”Oameni din aviație”. În interviul de astăzi, veți putea afla povestea Lăcrămioarei Preda, cabin crew la Blue Air.

0 2.698

Continuăm seria interviurilor cu ”Oameni din aviație”. Recent am stat de vorbă cu Lăcrămioarei Preda, cabin crew la o mare companie aeriană românească. Are peste 700 de ore zburate la bordurile aeronavelor Blue Air și iubește ceea ce face. Dar mai multe puteți citi în interviul de mai jos.

Lacramioara Preda – cabin crew

uniforma-lacramioara-preda

Să facem cunostință! Stăm de vorbă cu?

Bună! Numele meu este Lacrămioara și sunt însoțitor de bord.

De unde pasiunea pentru aviație și cum ai decis să intri în domeniu?

Deși nu visam să intru în acest domeniu, întotdeauna era o plăcere să mă aflu în aeroport. Mi se parea fascinant tot ce se întămplă acolo, cu oamenii de la birourile de check-in, security și, nu în ultimul rând, echipajele de zbor pe care le urmăream cu toată admirația pentru că emanau eleganță, profesionalism, siguranță.

lacramioara-preda-2

Decizia de a intra în aviație a venit în clasa a X-a. Așa cum se întâmplă la majoritatea adolescenților de 16-18 ani, unii știu ce vor să facă în viață, alții încă sunt nehotărâți.

Eu nu mă regăseam. Într-o seară, pe când discutam diferite subiecte ce ar fi putut influența viitorul meu, am primit din partea mătușii mele sugestia de a urma cursurile unei școli de aviație.

Aceasta mi-a spus că mi s-ar potrivi de minune acest job, fapt datorat pasiunii mele pe care o aveam pentru zbor și avioane. Acum iată-mă, făcând ceea ce iubesc!

Ce implică meseria ta și căt de solicitantă e?

Această meserie implică multă răbdare și calm. Și bineințeles comunicarea și munca în echipa sunt esențiale la fiecare zbor. Suntem un echipaj și fiecare are un rol important și bine definit în avion. Pănă la urma noi ne aflăm în avion pentru siguranța pasagerilor și confortul acestora.

lacramioara-preda-1

Este o meserie frumoasă, dar solicitantă. Trebuie să fim atenți și să monitorizăm tot ce se petrece în aeronavă. Avem grijă de pasagerii, dar și de întreaga cabina pentru a evita anumite situații neplăcute ce ar putea apărea pe timpul zborului.

Care a fost parcursul tău profesional până în prezent? Ne poți povesti despre joburile practicate în aviație?

După ce am terminat liceul, următorul pas era să urmez cursurile unei școli de aviație. Ceea ce s-a și întâmplat. În urma examenelor de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, am obținut și atestatul de membru al echipajului de cabină.

În acest moment sunt cabin crew în cadrul companiei Blue Air, iar experiența pe care am acumulat-o se poate vedea în cele 700 de ore zbor acumulate de-a lungul unui an.

Știu că nu ai un program fix. Cum te împarți între job, viața privată și viața de familie?

Într-adevar nu exista un program fix. Nu este acel program la care stai duminică seara și te gândești: „Mâine e luni și trebuie să mă trezesc la 7 dimineața, să stau 8/12 ore la muncă”. Nu apare rutina.

Este un program lejer, care îmi permite să-mi rezerv timp pentru mine, pentru a mă odihni, dar și pentru a putea merge acasă la familie. Vara, în plin sezon, este un program mai solicitant, zborurile fiind aproape dublate. În puținele momente când nu zbor, mă odihnesc.

Care sunt planurile profesionale pe viitor? Dorești să rămâi în aviație sau să urmezi o altă meserie?

Pentru mine aviația e cel mai frumos „viciu”. Din momentul în care am „gustat” din acest domeniu, am devenit dependentă și nu mă văd făcând altceva.

Iubesc ceea ce fac, iar planul meu de viitor este legat, bineinteles, de aviație. Vreau să zbor cât mai mult, timp în care să adun experiențe pe care le voi povesti cu drag nepoților :). Urmatorul pas este sa devin senior cabin crew, iar in viitor, de ce nu, instructor.

În meseria ta bănuiesc că nu există zile monotone. Ne poți povesti cum decurge o zi la job? Ai avut peripeții, situații plăcute și mai puțin plăcute?

Fiecare zi e diferită și specială în același timp. Mereu zbor cu alt echipaj, într-o altă configurație și mereu sunt alți pasageri.

Eu mereu plec de acasă cu gândul pozitiv: „Astăzi voi avea încă o zi frumoasă și merg cu drag la job, cu zâmbetul pe buze, iar zborul va fi unul liniștit, fără probleme.”

Bineînțeles că nu poate fi totul roz mereu, aviația fiind un domeniu cu caracter imprevizibil. Însă mă pot considera o persoană norocoasă, deoarece pe zborurile mele m-am confruntat doar cu ușoare turbulențe.

Ce sfaturi ai pentru cei ce doresc să urmeze o carieră în aviație?

În primul rând să se informeze foarte bine despre ce înseamnă aviație și ce implică. Nu este un domeniu ușor, dar este extraordinar de frumos! Orice drum este greu, dar nu imposibil.

Să pună suflet și pasiune în ceea ce fac, iar cu răbdare și ambiție vor ajunge acolo unde își doresc. Le urez mult succes și sper să ne vedem curând sus pe cerul albastru, printre norii pufoși.

Mulțumim, Lăcrămioara! Cer senin și zboruri line!

Leave A Reply

Your email address will not be published.