blank

Oameni din aviație: Andreea Crăciunescu – Handling operator shift leader

Continuăm seria interviurilor din cadrul proiectului ”Oameni din aviație” cu cel luate Andreei. Așa cum v-am mai spus, aviația nu înseamnă doar însoțitori de bord și piloți. Andreea Crăciunescu este handling operator shift leader.

0 3.011

Dacă ați zburat cel puțin o dată, cu siguranță ați văzut diferiți oameni în jurul avionului. Fiecare are un rol foarte bine definit. Unul se ocupă de alimentarea avionului, altul se ocupă de catering, 2-3 angajați se ocupă de încărcarea/descărcarea bagajelor etc. Toate aceste acțiuni sunt coordonate de un lider. Andreea Crăciunescu este handling operator shift leader!

andreea-craciunescu

Să facem cunostință! Stăm de vorbă cu?

Andreea Crăciunescu- Sef tură operator handling la Aeroportul Internațional Constanța – Mihail Kogalniceanu.

De unde pasiune pentru aviație și cum ai decis să intri în domeniu?

Tatăl meu, inginer în aviația militară, mi-a îndrumat pașii către acest job. Copilăria mea a fost printre zgomote de Mig-29 si Mig-23.

Ce implică meseria ta și căt de solicitantă e?

Această meserie implică multă responsabilitate. Este o meserie complexă în care atenția trebuie să fie distributivă. Dar dacă îți faci treaba serios și ești perseverent, știind ce îți dorești, plus dacă îți place cu adevarat ceea ce faci, vei ajunge să ai o carieră în aviație.

Care a fost parcursul tau profesional până în prezent? Ne poți povesti despre joburile practicate în aviație?

Am început acum 11 ani, la Aeroportul Aurel Vlaicu, ca operator handling la o firmă privată ce deservea compania MYAIR!

andreea-craciunescu-avioane

În mai 2008, m-am angajat la Aeroportul Mihail Kogălniceanu, aceeași funcție, iar în urma cu 3 ani am devenit șef tură! Când îți dorești o cariera în aviație, trebuie să faci totul pentru a-ți îndeplini dorințele.

Am participat la diverse cursuri prin intermediul cărora m-am perfecționat în domeniu. Am căutat mereu să îmi depășesc limitele, să învăț lucruri noi și să fiu pregătită din toate punctele de vedere.

Stiu ca nu ai un program fix. Cum te împarți între job, viața privată și viața de familie?

Exact acest lucru îmi place cel mai mult la meseria mea! Fiecare zi este diferită! Într-adevar, uneori poate fi obositor însă mă regăsesc foarte mult în ceea ce spunea Confucius: Alege-ți o meserie pe care o iubești și nu vei lucra o zi! Familia mă susține în tot ceea ce fac!

andreea-craciunescu-colegi

Ne poți povesti cum decurge o zi la job? Ai avut peripeții, situații plăcute și mai puțin plăcute?

O zi normală începe la ora 07.30. Preiau tura de la colegii mei, verific planul de aeroport cu aeronavele care operează în acea zi, întocmesc documentele specifice pentru aeronave, coordonez tura, mă asigur ca toate sectoarele din aeroport (Biroul Vamal, Poliția de Frontieră, Poliția transporturi aeriene) sunt informate despre activitatea din ziua respectivă!

Situații plăcute pot spune că sunt în fiecare zi, la fiecare zbor! Din păcate, am trăit și situații neplăcute.

O întâmplare neplăcută, care a avut loc într-o zi de decembrie, mai exact pe 15 decembrie 2014, m-a marcat. Era o zi frumoasă și senină de iarnă. Pe pista aeroportului a aterizat elicopterul 348 SMURD, un stop tehnic pentru de alimentare. Dupa 10 minute de la decolare, am fost anunțați că s-a prăbușit în lacul Siutghiol. Un eveniment care m-a marcat!

Care sunt planurile profesionale pe viitor? Dorești să rămâi în aviație sau să urmezi o altă meserie?

Despre viitor nu îmi place să vorbesc! Mereu mă axez pe ceea ce trăiesc în prezent! Și, pentru a răspunde la întrebarea adresată, voi spune simplu că aviația este pasiunea mea! Nu mă văd făcând altceva! Din aceste considerente, îmi doresc să performez în acest domeniu și să fiu cea mai bună!

Ce sfaturi ai pentru cei ce doresc să urmeze o carieră în aviație?

Îi încurajez pe toți cei ce vor să urmeze acest drum și nu vor regreta niciodată. Aviația este ca un virus de care nu vrei să mai scăpi. Oferă printre cele mai frumoase meserii. ”Aviația dă senzația si te face să iubești si să trăiești!”.

andreea-craciunescu-colegi-1

În vara anului trecut, când am zburat la Constanța în cadrul proiectului #UnimRomania, Andreea s-a ocupat de aeronava noastră. Îi mulțumim și îi urăm serviciu plăcut în continuare!

antonov-an-124

Încă un lucru de menționat. Andreea este pasionată și de fotografia de aviație. În decursul carierei sale, s-a întâlnit cu numeroase avioane comerciale și militare, inclusiv cu un Antonov AN-124 :).

Leave A Reply

Your email address will not be published.