Oameni din aviație: Anamaria Rosca – cabin crew

În cadrul proiectului ”oameni din aviație”, intervievăm persoane cu jobul în aviație. Unii sunt în zbor, alții la sol. În aviația comercială, totul funcționează într-un sistem foarte bine pus la punct, scopul fiind acela de a transporta pasagerii în siguranță și la timp.

0 3.392

Un rol important în desfășurarea zborului îl au însoțitorii de cabină. Acestia sunt la bord pentru a asigura un zbor liniștit, confortabil și în deplină siguranță. Nu sunt la bord pentru a fi chelneri sau ospătari, așa cum cred unii dintre pasageri.

Activitățile desfășurate de aceștia la bord ține de confort și siguranță. Iar serviciul de catering este un plus oferit (gratuit sau cu plată) pasagerilor. Sfatul nostru este să-i respectați, să-i întrebați când aveți nelămuriri și chiar să le cereți ajutorul când simțiți că aveți nevoie.

În interviul de astăzi, stăm de vorbă cu Anamaria Rosca – insoţitoare de zbor în cadrul companiei Blue Air.

Anamaria Rosca – cabin crew

Anamaria-Kuraishi-1

Să facem cunostință! Stăm de vorbă cu?

Numele meu este Anamaria Rosca şi sunt însoţitoare de zbor în cadrul companiei Blue Air. În rândurile ce urmează vă voi relata câteva lucruri legate de această meserie.

De unde pasiune pentru aviație și cum ai decis să intri în domeniu?

Pasiunea pentru aviaţie a apărut în anul 2011, când am zburat pentru prima dată, alături de părinţii mei, pe ruta Bucureşti – Barcelona. A fost un zbor operat de compania Blue Air.

La bordul aeronavei le-am întâlnit pe frumoasele stewardese, moment în care le-am spus părinților că mi-ar plăcea să am un astfel de job.

Am luat decizia de a mă înscrie la Universifly, în luna februarie 2017, la sugestia soţului. Am fost inspirată și de mătuşa acestuia, care a lucrat pe funcția de cabin crew la Syrian Airlines.

Ce implică meseria ta și căt de solicitantă e?

Această meserie este una solicitantă pentru că trebuie să fim foarte atenți la desfășurarea zborului și la siguranța pasagerilor. Totodată, trebuie să avem mereu atitudine pozitivă, să lucrăm în echipă. În aviație, totul se bazează pe comunicare şi să nu uităm de zâmbet.

Acestea sunt ingredientele necesare ce împletesc o zi de success din viaţa unui insoţitor de zbor. De multe ori întâlnim întrebări de genul: ”Mâine ce faci, eşti la muncă?”.

Sincer, este minunat când cei dragi mă sună, aproape zilnic să afle spre ce destinaţie voi merge urmatoarea zi, deoarece zbor de fiecare dată cu alt echipaj spre o altă destinaţie, alături de oameni diferiţi.

În cele nouă luni, de când sunt Cabin Crew, pot spune sunt mândră de alegerea făcută. Merg la serviciu în jurul lumii.

Care a fost parcursul tau profesional până în prezent? Ne poți povesti despre joburile practicate în aviație?

Am terminat liceul Teoretic Panait Cerna (Brăila), apoi am urmat Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Dunărea de Jos (Galaţi) în speranţa că voi deveni profesoară cum îmi doream încă din copilărie.

În ciuda faptului că părinţii mei au fost oarecum rezervaţi cu privire la această meserie, crezând că este una periculoasă, m-am ambiţionat. Am susţinut examenele, în vederea obţinerii atestatului de membru al echipajului de cabină, la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Apoi am susținut interviul în vederea angajării la compania Blue Air.

Anamaria-Kuraishi-colegi-1

Stiu ca nu ai un program fix. Cum te împarți între job, viața privată și viața de familie?

Într-o lună de activitate, mă bucur de zboruri matinale, cu peisaje superbe, sau de zboruri nocturne când luna şi stelele îmi ţin companie în drum spre casă, asta după ce am transportat în siguranţă pasagerii spre destinațiile lor. Și desigur, sunt zile în care sunt rezervă, pregătită să ajung în cel mai scurt timp la aeroport pentru a-mi îndeplini atribuţiile.

Fireşte, în zilele libere merg acasă în sânul familiei sau de cele mai multe ori plănuiesc împreună cu soţul meu următoarea vacanţă.

Consider că cea mai mare avere a unui om sunt amintirile ce bucură sufletul. În 2017 am vizitat Saarbrucken, Roma, Dubai şi diferite zone montane ale României.

În 2018, ne-am propus să vedem mult mai multe locuri, astfel că la jumătatea lunii ianuarie am vizitat Londra. Zborul este pasiunea mea, iar el a înţeles asta, aşadar este mai mult decât încântat când zburăm împreună.

Care sunt planurile profesionale pe viitor? Dorești să rămâi în aviație sau să urmezi o altă meserie?

Iubesc aviaţia şi radiez de fericire atunci când păşesc alături de colegii mei prin aeroport, purtând uniforma companiei. Misiunea noastră este să zâmbim, să ne asigurăm că toate procedurile sunt respectate pentru un zbor sigur dar şi confortabil deoarece dorim ca pasagerii noştri să se simtă bine la bordul aeronavelor Blue Air.

În doar câteva luni am avansat ca şi Cabin Crew no. 2, având mai multă responsabilitate pe durata efectuării unui zbor. Sincer, pe viitor îmi doresc să rămân aici.

Este compania cu care am zburat prima data, deci este compania care m-a făcut să mă îndrăgostesc de aviaţie.

În meseria ta bănuiesc că nu există zile monotone. Ne poți povesti cum decurge o zi la job? Ai avut peripeții, situații plăcute și mai puțin plăcute?

Am ales aviaţia pentru că fiecare zi e unică. Pentru mine, fiecare zbor reprezintă o altă poveste din jurnalul meu de cabin crew. De multe ori întâlnesc oameni care se bucură când mă văd la bord, ”blondina cu ochii negri”.

O zi la job începe la camera de briefing, unde mă întâlnesc cu întreg echipajul. Comandantul aeronavei ne oferă toate informaţiile cu privire la aeronava cu care vom zbura, timpul de zbor, destinaţia, ruta şi vremea pe rută, apoi senior cabin crew ne verifică toate documentele, ne oferă detalii despre numărul pasagerilor, poziţia noastră în cabină, iar în final repetăm procedurile normale şi cele de urgenţă.

Următorul pas este să pregătim aeronava, aşadar verificăm echipamentele, preluăm produsele de catering apoi efectuăm security check. După toate acestea, ne ocupăm poziţiile în cabină şi întâmpinăm pasagerii.

În tot acest timp am întâlnit doar turbulenţe uşoare. O pasageră, aflându-se la primul zbor, m-a întrebat: ”ce sunt turbulenţele?”. Fiind minoră neînsoţită, am considerat că este potrivit să îi explic în termini nu tocmai complicaţi, aşadar i-am spus că avionului nostrum i-au ieşit în cale nişte nori ”grăsuţi” şi îi este puţin mai greu să treacă de ei. Râsul micuţei mi-a umplut inima de fericire, mi-a spus ”Eşti aşa drăguţă, cu tine totul este uşor”. Apoi, când am revenit să văd dacă este bine, aceasta dormea.

Ce sfaturi ai pentru cei ce doresc să urmeze o carieră în aviație?

Aripile există! Tot ce trebuie să faci, este să zbori! Aviaţia nu este uşoară, implică multe cunoştinţe legate de siguranţa zborului, de siguranța pasagerilor, de siguranța aeronavei, dar şi noţiuni legate de acordarea primului ajutor, comunicarea între membrii de echipaj în orice situaţie şi fireşte securitatea.

Cu toţii incercăm să oferim tot ce este mai bun pentru un zbor sigur. În concluzie, pasiunea trebuie să fie elementul de bază pentru a putea reuşi, dar şi dragostea de zbor şi avioane! Le urez succes tuturor ce doresc să meargă pe acest drum, multă răbdare şi perseverenţă.

Mulțumim Anamaria pentru pasiunea cu care ne-ai împărtășit experiența ta de zbor. Îți urăm zboruri line, cât mai frumoase și fără turbulențe.

Leave A Reply

Your email address will not be published.