Norvegia va închide granițele și porturile pentru camioanele și navele rusești, din 7 mai

0 347

Începând de sâmbătă viitoare, 7 mai, Norvegia va impune o interdicție asupra camioanelor și navelor rusești ca parte a sancțiunilor împotriva Federației Ruse din cauza invaziei și agresiunii militare a acesteia din urmă în Ucraina.

blankblank

Decizia a fost anunțată pe 27 aprilie, de ministrul norvegian de externe Anniken Huitfeldt, printr-un comunicat de presă emis de minister. Anunțând această mișcare, ministrul Huitfeldt a spus că sancțiunile împotriva Rusiei sunt cel mai important mijloc de presiune, afirmând că este crucial pentru Norvegia să fie alături de țările UE în încercarea lor de a slăbi capacitatea Rusiei de a finanța războiul.

Știm că sancțiunile funcționează cel mai bine atunci când mai multe țări sunt de acord cu ele. Prin aceasta decizie, implementăm cel de-al cincilea și ultimul pachet de sancțiuni al UE”, a spus ministrul.

Potrivit Ministerului, începând de sâmbătă viitoare, navele sub pavilion rusesc vor fi interzise în toate porturile din Norvegia continentală. Vor fi interzise toate navele comerciale, iahturile și unele ambarcațiuni de agrement.

Sunt exceptate de la această interdicție navele de pescuit, cărora li se va permite în continuare să meargă în șantierele navale, precum și navele de salvare sau navele de cercetare. Potrivit ministrului Skjæran, motivul pentru care navele de pescuit au fost exceptate de la interdicție este că Norvegia dorește să protejeze cooperarea în domeniul pescuitului în Marea Barents și cooperarea operațională bilaterală în materie de căutare și salvare.

Norvegia a impus și alte sancțiuni Federației Ruse, aliniindu-și politica cu cea a UE în acest sens, inclusiv prin:

  • Extinderea listei mărfurilor supuse controlului la export
  • Impunerea de restricții la importul de cărbune din Rusia și alte bunuri care sunt surse importante de venit pentru Rusia, cum ar fi combustibilul pentru avioane
  • Interzicerea sprijinului acordat organismelor publice ruse și companiilor deținute/controlate de stat, inclusiv mass-media
  • Consolidarea interdicției de a primi depozite de la persoane ruse etc.
Leave A Reply

Your email address will not be published.