Norvegia actualizează listele și elimină restricțiile pentru 9 țări
Autoritățile norvegiene au anunțat că începând cu data de 19 iulie, vor fi eliminate restricțiile de călătorie pentru cetățenii și rezidenții din Albania, Azerbaidjan, Bosnia-Herțegovina, Canada, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Qatar și Serbia. Potrivit comunicatului de presă emis de guvernul din Norvegia, această relaxare a restricțiilor a urmat evaluării Institutului Național de Sănătate Publică, conform căreia aceste țări îndeplinesc criteriile sanitate si sunt considerate țări sigure.
Autoritățile din Oslo au anunțat, de asemenea, modificări ale restricțiilor și ale hotelurilor de carantină care vor afecta țări precum Belgia, Franța, Insulele Feroe, Grecia și Malta. Cele cinci țări vor fi mutate de pe lista verde pe cea portocalie, ceea ce înseamnă că cei care vor dori să călătorească din aceste teritorii vor fi obligați să respecte regulile de testare și carantină atunci când intenționează să intre în Norvegia. Irlanda și Monaco vor rămâne pe lista portocalie încă două săptămâni.
Pe 19 iulie, Norvegia a actualizat listele și a eliminat restricțiile pentru 9 țări.
Țări precum Cipru și Regatul Unit, trec de pe lista roșu închis pe lista roșie. Cei care vordori să călătorească în Norvegia vor trebui să țină cont de cerințele de carantină. Conform declarației guvernului Norvegiei, Andorra, Portugalia și Spania se află tot pe lista roșie, Olanda fiind utima intrată pe lista roșie. La fel ca statele incluse pe lista portocalie, cei care doresc să călătorească dintr-unadin țările aflate pe ista roșie trebuie, de asemenea, să fie supuși carantinei și testelor înainte și după sosirea lor.
Pe de altă parte, Letonia va fi mutată pe lista verde, care include și alte țări, cum ar fi Bulgaria, Estonia, Groenlanda, Islanda, Italia, Croația, Liechtenstein, Lituania, Polonia, România, San Marino, Slovacia, Slovenia, Elveția , Republica Cehă, Germania, Ungaria, Orașul Vaticanului și Austria.
Pe lângă clasificarea țărilor din UE, Norvegia a introdus și sistemul cu coduri și culori pentru regiuni, având regiuni din Suedia clasificate ca verzi (Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro și Östergötland). Alte regiuni din Suedia, cum ar fi Blekinge, Jönköping și Kalmar, vor fi mutate pe lista verde de pe lista portocalie, iar Kronoberg și Norrbotten vor fi mutate pe lista portocalie de pe lista roșie. Singura regiune din Suedia rămasă pe lista roșie este Värmland.
Pe lângă clasificarea țărilor din UE, Norvegia a introdus și sistemul cu coduri și culori pentru regiuni.
În ceea ce privește Finlanda, regiunea finlandeză Kajanalands va fi mutată de pe lista portocalie pe lista verde, în timp ce sud-vestul Finlandei va fi mutat pe lista portocalie. Sudul Danemarcei va rămâne verde, iar Zeelandă, Iutlanda Centrală și Iutlanda de Nord vor retrograda și vor ajunge pe lista portocalie. Pe de altă parte, Copenhaga, capitala Danemarcei, va deveni o regiune roșie.
Arhipelagurile europene din lista verde sunt insulele grecești din Marea Egee de Nord, Corsica din Franța, Sardina și Sicilia din Italia. Madeira și Insulele Ionice se află pe lista portocalie, în timp ce arhipelagurile de pe lista roșie sunt: Azore (Portugalia), Insulele Baleare și Insulele Canare (Spania), Creta și insulele aflate în sudul Mării Egee (Grecia).
Țările aflate pe lista mov, care, potrivit NIPH, au o rată scăzută de infecție, sunt țările terțe precum Albania, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Canada, Kosovo, Moldova, Muntenegru și Qatar. Australia, Noua Zeelandă, Israel, Japonia, Macedonia de Nord, Serbia, Coreea de Sud, Singapore și Taiwan rămân pe lista mov, așa cum a indicat lista anterioară publicată de NIPH.