Avion intarziat? Zbor anulat? >>Solicita acum despagubiri<< pentru zborul
intarziat sau anulat! Poti obtine pana la 600€!

Condițiile de călătorie în Norvegia: Obligativitatea testării pentru infecția cu SARS-CoV-2

0 1.604

Update 12 martie 2021: Intrarea în Norvegia este restricționată începând cu data de 29 ianuarie 2021. Pot intra în Norvegia doar persoanele care:

 • dețin cetățenia norvegiană;
 • au domiciliul/reședința în Norvegia (P-number);
 • lucrează într-un domeniu considerat critic pentru societatea norvegiană.

Această măsură este valabilă până la data de 15 martie 2021 (va fi ulterior reevaluată).

Update 28 ianuarie 2021: Începând cu data de 29 ianuarie 2021, ora 00.01, intrarea în Norvegia va fi restricționată pentru toate persoanele care nu dețin cetățenia norvegiană sau care nu au domiciliul/reședința în Norvegia, cu anumite excepții.

Sunt exceptate următoarele categorii de persoane:

 • membrii de familie ai persoanelor care au reședința în Norvegia, (soțul / partenerul înregistrat / coabitantul, copiii minori, părinții copiilor minori);
 • persoanele aflate în tranzit aeroportuar în Norvegia;
 • transportatorii profesioniști de mărfuri și persoane;
 • membrii echipajelor navale și cei ai echipajelor aeriene;
 • persoanele care se deplasează în Norvegia din anumite motive (de exemplu: pentru îngrijirea copiilor minori, pentru acordarea de îngrijire a anumitor categorii de persoanele vulnerabile sau din alte motive de asistență socială);
 • persoanele care își desfășoară activitatea în domenii sociale considerate critice;
 • personalul medical din Suedia și Finlanda care își desfășoară activitatea în cadrul  serviciului norvegian de sănătate și îngrijire.
 • persoanele care locuiesc în Norvegia (inclusiv membri ai misiunilor diplomatice și consulare și organizațiilor internaționale, rezidenți în Norvegia și notificați la MAE, inclusiv membrii de familie, precum și diplomații cu acreditare dublă și curierii diplomatici);
 • jurnaliștii și alt tip de personal aflat în misiune pentru o instituție mass-media străină.

Persoanelor care au început o călătorie spre Norvegia înainte de intrarea în vigoare a măsurilor li se va permite accesul pe teritoriul norvegian.

Următoarele categorii de persoane nu vor mai putea intra în Norvegia:

 • persoanele rezidente în statele Spațiului Economic European (SEE) și cetățenii SEE rezidenți în state terțe (cu excepția situației în care se încadrează în categoriile exceptate pentru care este permis accesul în Norvegia);
 • membrii de familie ai cetățenilor statelor SEE și cetățeni străini care nu sunt rude apropiate ale cetățenilor statelor SEE și celor rezidenți SEE sau străini (bunici, copii majori, părinții copiilor majori și parteneri de cuplu);
 • cetățenii străini din țări din afara SEE care dețin un permis de reședință în Norvegia în scop muncă sau studii, inclusiv lucrătorii sezonieri și studenții;
 • cetățenii străini care desfășoară activități în domeniul cinematografiei (producție de filme sau seriale) în Norvegia sau cercetare, care nu au nevoie de un permis de reședință în Norvegia pentru un contract de muncă.

Știrea inițială 26 ianuarie 2021: Începând din data de 16 martie 2020, la frontierele terestre au fost introduse controale extinse în contextul pandemiei de COVID-19, această măsură fiind prelungită până la data de 1 iunie 2021.

Obligativitatea testării pentru infecția cu SARS-CoV-2

Autoritățile norvegiene au anunțat înăsprirea regulilor de testare și efectuare a carantinei la sosirea în Norvegia. Noile măsuri se aplică începând cu data de 25.01.2021, ora 00:01.

Astfel, testul negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 care trebuie prezentat la intrarea pe teritoriul norvegian trebuie efectuat cu maximum 24 de ore înainte de plecare (anterior erau acceptate testele efectuate cu maximum 72 de ore înainte de plecarea spre Norvegia).

Sunt acceptate testele moleculare tip PCR sau testele rapide pe bază de antigen. Rezultatul testului trebuie prezentat în limba norvegiană, daneză, suedeză, engleză, franceză sau germană. Pentru călătoria spre Norvegia cu avionul, testul se efectuează cu maximum 24 de ore înaintea plecării, iar în situația unui zbor cu escală, ora de plecare se raportează la prima cursă a itinerariului de zbor.

Totodată, rămâne în vigoare obligativitatea efectuării unui alt test la sosirea în Norvegia.

Suplimentar, toate persoanele care sosesc din Marea Britanie, Africa de Sud, Irlanda, Regatul Țărilor de Jos, Austria, Portugalia și Brazilia sau care au călătorit în aceste state în perioada 15.01.2021-25.01.2021 trebuie să efectueze un test molecular tip PCR la sosirea în punctul de trecere a frontierei norvegiene. Dacă testarea unui călător în punctul de trecere a frontierei relevă un rezultat pozitiv la infecția cu virusul SARS-CoV-2, se vor efectua testări moleculare tip PCR tuturor călătorilor.

Regulile privind efectuarea perioadei de carantină au fost înăsprite și urmează să se aplice tuturor persoanelor care sosesc în Norvegia, indiferent de statul de proveniență, fiind redus astfel numărul categoriilor de persoane exceptate de la măsura carantinei.  

1. Obligativitatea testării pentru infecția cu SARS-CoV-2 (începând cu data de 18 ianuarie 2021): 

Autoritățile norvegiene au anunțat obligativitatea testării pentru virusul SARS-CoV-2 la punctele de trecere a frontierei, măsura fiind aplicată tuturor persoanelor care sosesc în Norvegia. Astfel, toate persoanele care sosesc dintr-o zonă ,,roșie” trebuie să se testeze la intrarea în Norvegia. Testul este de tip RT-PCR sau antigen rapid și se efectuează cu titlu gratuit. Persoanele care refuză testarea și nu părăsesc Norvegia voluntar vor fi amendate și vor trebui să efectueze carantina într-un hotel dedicat acestui scop.

Autoritățile municipale vor verifica prin sondaj dacă persoanele care sosesc în acest stat au efectuat testul pentru infecția cu SARS-CoV-2, iar persoanele care nu s-au testat în intervalul de 24 de ore de la sosire riscă amenzi în cuantum de până la 20.000 NOK (aproximativ 2.000 Euro). Cetățenii străini care prezintă certificate false ale testelor negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 vor fi amendați și expulzați.

Unele puncte de frontieră de importanță mai redusă au fost închise. Lista punctelor de frontieră deschise în prezent este disponibilă la: https://www.regjeringen.no/globalassets/departementene/hod/201231_aapne_grenseovergangssteder_210102.pdf

2. Prezentarea unui certificat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, care trebuie efectuat cu cel mult 24 ore înainte de intrarea în Norvegia. Metoda de testare aprobată este testul molecular tip PCR sau antigen. Documentul trebuie să fie redactat în limba norvegiană, suedeză, daneză, engleză, franceză sau germană.

Persoanelor care nu pot prezenta un astfel de test le poate fi refuzată intrarea pe teritoriul norvegian.

Această prevedere nu se aplică: cetățenilor norvegieni; persoanelor cu reședința în Norvegia; persoanelor aflate în tranzit; cetățenilor străini care sosesc în mod regulat în Norvegia din Suedia sau Finlanda în scop lucrativ sau pentru studii; persoanelor care efectuează transport de mărfuri, personalului aviatic și marinarilor, deținători ai unui document care să ateste calitatea acestora; invitaților oficiali.

3. Înregistrarea în registrul electronic de călătorie (obligatoriu atât pentru cetățenii norvegieni, cât și pentru cetățenii străini), prin completarea unui formular care se tipărește și apoi se prezintă poliției la trecerea frontierei (formularul poate fi completat în limba română, precum și în norvegiană, engleză, rusă, poloneză și lituaniană la următoarea pagină de internet: https://reg.entrynorway.no). Informațiile solicitate sunt necesare pentru respectarea reglementărilor privind carantina obligatorie pentru persoanele care intră în Norvegia. Datele transmise sunt arhivate pentru o perioadă de 20 de zile, urmând ca ulterior să fie șterse.

Detalii legate de înregistrarea în registrul electronic de călătorie pot fi solicitate la numărul de telefon: +47 33 41 28 70.

CARANTINAREA LA INTRAREA ÎN NORVEGIA:

România se află, la acest moment, pe lista statelor europene pentru care se menține obligativitatea intrării în carantină la domiciliu, pentru o perioadă de 10 zile la sosirea în Norvegia, alături de Andorra, Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca (cu excepția Groenlandei), Elveția, Estonia, Finlanda (cu excepția districtelor Itä-Savo, Central/South Ostrobothnia, Etelä-Savo,, Lappi, Pohjois-Savo, Satakunta), Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Monaco, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, San Marino, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria, Vatican.

Această listă este întocmită de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică și este revizuită permanent. Lista poate fi consultată la următoarea pagină de internet: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/reiserad-knyttet-til-nytt-koronavirus-coronavirus/?term=&h=1

Măsura carantinei poate fi încheiată după a 7-a zi, dacă persoana supusă acestei măsuri prezintă 2 teste negative pentru infecția cu SARS-CoV-2. Primul test trebuie efectuat în primele 3 zile de la intrare și cel de-al doilea în cea de-a 7-a zi (cel de-al doilea test trebuie să fie de tip RT-PCR). Testarea este voluntară, iar în lipsa acestor teste persoana trebuie să rămână în carantină pentru o perioadă de 10 zile.

Aceste reglementări nu se aplică persoanelor care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – care trebuie să efectueze o perioadă de carantină de 10 zile și două teste pentru infecția cu SARS-CoV-2.

Mai multe informații pe site-ul MAE.ro!

*Informația prezentată este valabilă la data publicării articolului. Articolul este cu titlu informativ, fără a avea bază legală în luarea deciziilor. Vă recomandăm să vă documentați și din surse oficiale guvernamentale cum este site-ul www.mae.ro sau de pe site-urile instituțiilor guvernamentale ale țărilor spre care doriți să călătoriți!

Leave A Reply

Your email address will not be published.