blank

Noile restricții aprobate în România: carantina de noapte în zonele cu rata de infectare peste 6/1000. Persoanele vaccinate sunt exceptate!

0 978

În decursul acestei zile, Guvernul a adoptat Hotărârea cu noile restricții decise de CNSU. Printre noile modificări: carantina de noapte va fi instituită în weekend în localitățile în care rata de infectare trece de 6 la mie; exceptate persoanele vaccinate anti-COVID; magazinele vor fi închise de la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică doar în zonele cu incidentță peste 6/1000.

Certificatul verde COVID rămâne în vigoare în zonele cu rată de infectare de peste 3 la mie, iar pentru copii va fi obligatoriu de la 12 ani, și nu de la 6 ani, cum este acum.

Principalele modificări decise joi de către autorități:

  • Introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.
  • Creșterea vârstei până la care copiii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
  • Creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
  • Creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5:00-18:00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
  • Delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.

Hotărârea de Guvern, adoptată în baza deciziei CNSU, intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Mai jos aveți Hotărârea de Guvern adoptată astăzi, 23 septembrie 2021

Leave A Reply

Your email address will not be published.