fbpx Noile condiții de călătorie în Serbia: test negativ de COVID-19 pentru cei ce călătoresc din România.

Noile condiții de călătorie în Serbia: test negativ de COVID-19 pentru cei ce călătoresc din România.

2 2.624
Avion intarziat? Zbor anulat? >>Solicita acum despagubiri<< pentru zborul intarziat sau anulat. Poti avea dreptul pana la 600€.

Este declarată pandemie de COVID-19; în unele localități este declarată stare excepțională, fiind în vigoare unele măsuri preventive și restrictive suplimentare, fără însă a fi restricționat accesul în și din aceste localități.

Începând cu 21 decembrie 2020, accesul tuturor cetățenilor străini, indiferent de statul din care sosesc, este permis doar dacă dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore de la momentul eliberării rezultatului, emis de laboratoarele acreditate din statul de proveniență.

În situația unei întârzieri care nu a putut fi evitată, determinată de motive obiective care pot fi demonstrate (precum întârzierea mijlocului de transport) se admite intrarea cetățenilor străini pe teritoriul Republicii Serbia dacă testul negativ nu este mai vechi de 72 de ore de la momentul recepționării rezultatului.

Test negativ de COVID-19 pentru cei ce călătoresc din România

Cetățenii străini cu reședința sau domiciliul în Republica Serbia, cetățenii sârbi, precum și personalul diplomatic și consular și membrii acestora de familie care nu dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 pot intra pe teritoriul Republicii Serbia, urmând a fi plasați în carantină la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile. În situația în care aceștia se testează după intrarea în Republica Serbia și rezultatul este negativ, măsura carantinei la domiciliu va înceta.

În prezent, la frontiera terestră româno-sârbă sunt deschise traficului rutier de mărfuri și de persoane punctele de trecere Srpska Crnja-Jimbolia, Stamora Moravița, Porțile de Fier I, Naidas–Kaluderovo (rutier), iar pentru traficul feroviar de mărfuri punctele de trecere Jimbolia/Srpska Crnja și Stamora Moravița/Vatin.

Punctele de frontieră între România și Republica Serbia care au fost închise sunt următoarele: Valcani-Vrbica (rutier), Comlosu Mare – Nakovo (rutier), Foeni – Jasa Tomic (rutier), Porțile de Fier 2 – Djerdap 2 (rutier), Moldova Veche – Golubac (fluvial), Svinița – Donji Milanovac (fluvial), Orșova – Tekija (fluvial), Porțile de Fier/Drobeta – Kladovo (fluvial). 

Excepții de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2:

 • cetățenii străini care tranzitează teritoriul Republicii Serbia, cu condiția ca durata tranzitului să nu depășească 12 ore. Autoritățile de frontieră solicită o dovadă a tranzitului (dovada domiciliului sau reședinței în statul de destinație, dovada rezervării unui pachet turistic etc. în statul de destinație pentru care este necesară tranzitarea Serbiei);
 • cetățenii sârbi, precum și cetățenii străini care au domiciliul sau reședința în Republica Serbia și lucrătorii transfrontalieri, dacă dețin documente justificative valabile, cu condiția reciprocității;
 • membrii echipajelor de transport rutier de marfă aflate în tranzit, dacă durata tranzitului teritoriului Republicii Serbiei nu depășește 12 ore, precum și transportatorii care au ca destinație finală Republica Serbia sau care preiau marfă din acest stat;
 • membrii echipajelor de transport rutier de persoane (autobuze de linie și de transport internațional de persoane), aflați în tranzit sau cu destinație finală sau stație în Republica Serbia;
 • personalul feroviar;

Personalul navigant cu destinația Republica Serbia, precum și personalul navigant și pasagerii aeronavelor care tranzitează aeroporturile sârbe;

 • copiii cu vârsta de până la 12 ani, dacă părinții, tutorii sau persoanele care îi însoțesc prezintă un test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore;
 • personalul navelor fluviale care transportă marfă către un port intern sârb sau care se află în tranzit. Tranzitul fluvial pe căile navigabile internaționale pe teritoriul Republicii Serbia este limitat, în cazul navigației în amonte, la maximum 90 de ore de la momentul intrării pe teritoriul Republicii Serbia pentru barje și la 60 de ore pentru nave; în cazul navigației în aval este limitat la 72 de ore pentru barje și la 54 de ore pentru nave.
 • membrii misiunilor diplomatice și consulare acreditate în Republica Serbia și personalul organizațiilor internaționale, precum și membrii lor de familie, posesori ai cărților de identitate specifice emise de autoritățile sârbe competente;
 • convoaiele umanitare agreate pe cale diplomatică;
 • militarii, polițiștii și membrii altor forțe de securitate care tranzitează teritoriul Republicii Serbia sau intră pe teritoriul acesteia în scopuri profesionale, cu condiția notificării prealabile.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

Pe cale aeriană: în cazul tranzitului aeroportuar din România prin Republica Serbia către un stat terț se recomandă obținerea unui răspuns ferm din partea companiei aeriene privind permisiunea de îmbarcare pe aeroportul din Republica Serbia către destinația terță (au existat cazuri în care autoritățile aeroportuare sârbe, întemeindu-se pe instrucțiunile comunicate de companiile aeriene, nu au permis îmbarcarea către statul terț, apreciind că cetățenii români nu vor putea intra în statul de destinație).

Ministerul Afacerilor Externe continuă dialogul cu autoritățile sârbe și va comunica public elementele de noutate care vor fi transmise oficial de către partea sârbă.

2 Comentarii
 1. […] Noile condiții de călătorie în Serbia: test negativ de COVID-19 pentru cei ce… […]

 2. […] Noile condiții de călătorie în Serbia: test negativ de COVID-19 pentru cei ce… […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.