Noile condiții de călătorie în Grecia, în contextul evoluției pandemiei de COVID-19.

1 3.818

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile elene au actualizat condițiile de intrare în Republica Elenă, în contextul evoluției pandemiei de COVID-19.

Se prelungește regimul de carantină totală (lockdown) pentru întreg teritoriul Republicii Elene până la data de 16 martie 2021, cu menținerea tuturor măsurilor anterioare.

Izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile

Toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă), până la data de 16 martie 2021, sunt supuse măsurii de autoizolare la locul de domiciliu/reședință pentru o perioadă de 7 zile.  

Persoanele care sosesc în Republica Elenă pentru o ședere cu o durată mai mică de 7 zile, trebuie să rămână în autoizolare pe întreaga perioadă în care se află pe teritoriul elen.

Persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au obligația de a prezenta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat pe cheltuială proprie, pentru a putea ieși din autoizolare.

Prezentarea formularului PLF (Passenger Locator Form)

Până la data de 16 martie 2021, intrarea pe teritoriul Republicii Elene prin punctul de trecere a frontierei Promachonas se poate efectua în următoarele condiții:

  • persoanele se deplasează numai pentru călătorii esențiale (sunt excluse călătoriile în scop de turism, vizită etc.);
  • prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, de un laborator atestat de autoritatea națională competentă; 
  • certificatul cu rezultatul negativ al testării (redactat în limba engleză) trebuie să conțină numele, prenumele, numărul pașaportului sau cărții de identitate a persoanei testate;
  • obținerea unui rezultat negativ la testarea rapidă pentru infecția cu SARS-CoV-2 care se efectuează în punctul de trecere a frontierei terestre de către unitățile mobile ale Secretariatului General de Protecție Civilă şi ale Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică (EODY). Accesul va fi permis numai persoanelor care vor obţine un rezultat negativ  al testului (rezultatul se eliberează pe loc). Această măsură de testare suplimentară se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe cale rutieră în Republica Elenă începând cu data de 20 noiembrie;
  • prezentarea formularului PLF (Passenger Locator Form), cu cod QR, acesta fiind considerat un document necesar pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene, pe orice cale de acces (se completează pe pagina de internet  http://travel.gov.gr).

Atenție! Categorii de persoane care pot intra pe teritoriul elen în această perioadă:

  • Cetăţenii greci, cetățenii străini titulari ai unui permis de reședință elen, persoane cu domiciliul stabil în Republica Elenă, persoane care intră în Republica Elenă din motive absolut necesare din punct de vedere profesional sau din motive medicale – dovedite cu actele necesare – prin punctele de trecere a frontierei Kakavia, Evzoni, Kipi;
  • Titulari ai cărții de identitate speciale pentru etnicii eleni din diaspora (Albania), prin punctul de trecere a frontierei Kakavia, cu menținerea limitei de 750 de persoane/zi;
  • Autovehicule de transport medical care efectuează transporturi medicale din Serbia/Kosovo la Salonic pentru internarea pacienților aparținând corpului diplomatic, militar sau administrativ, precum şi membrii familiilor acestora, prin punctul de trecere a frontierei Evzoni.

Autoritățile elene mențin măsurile impuse la intrarea în Republica Elenă până la data de 16 martie 2021, cu mențiunea expresă că acestea pot fi modificate oricând, fără niciun preaviz, în cazul creșterii numărului persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.  

MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate și de a respecta cu strictețe măsurile adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

Leave A Reply

Your email address will not be published.