Condițiile de intrare în Franța: obligativitatea prezentării unui test PCR de COVID-19 negativ

1 6.755

Starea de urgență a fost reinstituită pe tot teritoriul Franței începând cu data de 17 octombrie 2020 și a fost prelungită până la data de 1 iunie 2021.

1. Persoanele care sosesc din Spațiul European (Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican și Elveția):

Autoritățile franceze recomandă evitarea tuturor călătoriilor neesențiale dinspre statele spațiului european către Franța, precum și din acest stat către spațiul european.

Începând cu data de 31 ianuarie 2021, ora 00:00, toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc în Franța din țările spațiului european au obligația de a prezenta companiei de transport și autorităților care efectuează controlul de frontieră un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării.

Măsura se aplică pentru toate tipurile de deplasare: aeriană, maritimă, rutieră și feroviară.

Sunt exceptați de la această măsură transportatorii rutieri, lucrătorii transfrontalieri și rezidenții din zonele frontaliere, pe o rază de 30 de kilometri în jurul domiciliului lor (https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pr…).

Totodată, toți pasagerii trebuie să prezinte companiei de transport și autorităților de la controlul la frontieră o declarație pe propria răspundere, diferențiată pe categorii de vârstă.

Astfel, persoanele cu vârsta de peste 11 ani trebuie să prezinte o declarație care atestă faptul că nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2, că nu au cunoștință să fi intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 într-un interval de 14 zile anterior deplasării și acceptă ca un eventual test pentru detectarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 să fie efectuat la sosirea pe teritoriul francez

Măsurile menționate se aplică și pentru persoanele aflate în tranzit.

Autoritățile franceze recomandă insistent persoanelor care sosesc în Franța dintr-un stat al spațiului european să se autoizoleze pentru 7 zile de la sosire și să efectueze, la finalul acestei perioade, un al doilea test tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

2. Persoanele care sosesc din afara Spațiului European (cu excepția Marii Britanii și Irlandei de Nord, Australia, Republica Coreea, Israel, Japonia, Noua Zeelandă și Singapore):

Orice intrare în Franța și ieșire de pe teritoriul francez dinspre și către un stat din afara Spațiului european este interzisă, începând cu data de 31 ianuarie 2021, cu excepția deplasărilor pentru un motiv absolut necesar, de ordin personal/familial, urgențe sanitare sau profesionale, care nu pot fi amânate.

Începând cu data de 15 martie a.c., ora 00:00, pentru persoanele care călătoresc spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Australia, Republica Coreea, Israel, Japonia, Noua Zeelandă și Singapore nu se mai solicită justificarea motivului absolut necesar, în vederea efectuării deplasării.

Începând cu data de 18 ianuarie 2021, în conformitate cu prevederile Decretului nr. 2021-31 din 15 ianuarie 2021, persoanele cu vârsta de cel puțin 11 ani cărora li se permite intrarea în Franța pentru un motiv absolut necesar dintr-un stat din afara Spațiului European trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 ore anterior datei zborului.

Situațiile exceptate (motivele absolut necesare) sunt menționate în atestația de călătorie disponibilă pe pagina Ministerului francez de Interne: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage.

Persoanele care trebuie să se deplaseze în Franța pentru un motiv absolut necesar și care provin din state unde testul tip PCR nu poate fi efectuat înainte de plecare, trebuie să solicite un permis ambasadei/consulatului Franței din statul respectiv anterior plecării (motivul esențial/absolut necesar al deplasării trebuie atestat prin prezentarea unor documente justificative) și vor efectua testul la sosirea în Franța. Totodată, persoanele în cauză vor intra în carantină pentru o perioadă de de 7 zile într-un hotel stabilit de autoritățile franceze. Lista poate fi consultată la: https://www.diplomatie.gouv.fr/IMG/pdf/liste_des_hotels_cle48796e-1.pdf

Costurile generate de măsura plasării în carantină vor fi suportate de persoanele în cauză.

De asemenea, toți pasagerii trebuie să prezinte la îmbarcare o declarație pe propria răspundere care atestă faptul că nu prezintă simptome specifice COVID-19, nu au fost în contact cu un caz confirmat de COVID-19 în ultimele 14 zile anterior plecării și se angajează să se izoleze pentru o perioadă de 7 zile după sosirea în Franța, iar la finalul acestei perioade să efectueze un al doilea test tip PCR.

Frontiera cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord:

Franța a adoptat măsuri specifice în privința persoanelor care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Începând cu data de 15 martie 2021, se permite intrarea spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, fără prezentarea motivului absolut necesar al deplasării. 

Persoanele care se deplasează către Franța trebuie să prezinte un test tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de plecare (pentru persoanele cu vârsta de peste 11 ani), precum și declarația pe proprie răspundere prin care confirmă absența simptomelor specifice COVID-19, acceptă efectuarea unui eventual test pentru infecția cu SARS-CoV-2 la intrarea în Franța și autoizolarea voluntară pentru o perioadă de 7 zile, precum și efectuarea unui al doilea test tip PCR la finalul perioadei de autoizolare.

Atenție! Cetățenii români care tranzitează Franța către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, efectuat cu maximum 72 ore înainte de sosirea în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, testul fiind obligatoriu indiferent de mijlocul de transport utilizat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.