Nicolae Demetriade a demisionat, Dan Pascariu rămâne preşedinte în Consiliului de Administratie TAROM, belgianul Christian Heinzmann îşi va încheia mandatul pe 19 noiembrie 2013
În urmă cu aproximativ 1 an, am scris un articol pentru revista ANAT cu privire la situaţia TAROM. Încă de atunci am anticipat că politicul îşi va face simţită prezenţa şi lucrurile nu vor evolua prea bine. Încă din noiembrie 2012 am spus că managementul privat poate fi o soluţie bună, dar tot procesul trebuie depolitizat, iar viitorul CEO trebuie lăsat să-şi facă treaba.
Situaţia la TAROM a fost agitată încă de la începutul managementului privat. Conficltele dintre Consiliului de Administratie şi CEO au apărut din primele zile de colaborare. Pe parcurs, acestea s-au amplificat, iar Dan Pascariu, preşedinte în Consiliului de Administratie TAROM, „l-a obligat” pe Christian Heinzmann să semneze un act adiţional prin care mandatul i-a fost redus la 1 an.
E clar că interesele sunt mari. TAROM a fost şi este o companie care poate produce, care poate fi profitabilă, care poate fi o sursă de bani pentru „băieţii deştepţi”. Aceste lucruri se pot observa din declaraţiile unor membri din CA, a unor politicieni implicaţi direct sau indirect în activitatea companiei TAROM şi a unor acţiuni făcute de CA pe durata acestui an.
Totul a culminat ieri, când Dan Pascariu şi Demetriade au prezentat un raport din care rezultă că mandatul lui Heinzmann nu poate fi prelungit, iar ministerul Transporturilor ar fi invocat presiuni diplomatice pentru menţinerea belgianului în funcţie. În urma acestei şedinţe, Nicolae Demetriade a demisionat, însă domnul Dan Pascariu a rămas în funcţie şi a aşteptat decizia AGA, decizie care nu a mai sosit.
Şedinţa acţionarilor Tarom a fost amânată pentru că n-au fost prezenţi toţi acţionarii. Reprezentanţii SIF Muntenia, cea care deţine doar 0.09% din acţiunile companiei aeriene TAROM, au lipsit şi chiar au cerut ceva lămuriri. În urma acestor acţiuni, Dan Pascariu rămâne încă 30 de zile la şefia CA TAROM.
Privind lucrurile din altă perspectivă, părerea mea personală este că toată acţiunea aceasta a fost premeditată de domnul Dan Pascariu. Cred că absenţa SIF de la întâlnirea AGA face parte din strategie, la fel şi demisia domnului Nicolae Demetriade. Doamna Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, mută toată responsabilitatea cu privire la CEO în ograda CA, iar deznodământul îl putem anticipa.
Consiliul de Administraţie se va întâlni săptămâna viitoare şi va lua o decizie cu privire la domnul Heinzmann. După cum stă situaţia, belgianul va fi eliminat din funcţia de CEO TAROM. Eu cred că mandatul acestuia nu va fi prelungit după 19 noiembrie şi mă aştept ca domnul Nicolae Demetriade să fie propus pentru această funcţie. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la TAROM după 19 noiembrie 2013.
Planul de mai sus ar fi cel mai pesimist. Cel mai optimist ar fi ca domnul Dan Pascariu să fie demis de la conducerea CA şi domnul Christian Heinzmann să rămână CEO şi să vedem dacă va reuşi să-şi îndeplinească targeturile.
domnul Dan Pascariu ? pfft… pascariu, cu p mic! #atat.
Foarte ciudat, eu am inteles ca si lui D. Pascariu i s a transmis sa demisioneze, daca nu va fi demis !!! Vad ca se trag sforile la greu.
Pai teoretic asa atrebuia, doar ca AGA nu s-a intrunit. Adunarea generala a actionarilor trebuia sa-l demita de la sefia CA.