Masca nu mai este obligatorie în Israel, în spațiile deschise. Masca rămâne obligatorie în spațiile închise.

0 194

La un an după ce a fost impusă utilizarea în mod obligatoriu a măștilor, israelienii au început să își scoată măștile în aer liber. Cu mai mult de jumătate din populație complet vaccinată, autoritățile din Israel au ridicat obligația purtării măștii în spațiile deschise începând cu duminica aceasta, 18 aprilie. Masca va trebui purtată obligatoriu în spațiile închise.

Israel lasă impresia că revine la viața normală pre-pandemie, cel puțin dacă privim din afara granițelor. Eliminarea măștilor în spațiile deschise coincide cu ridicarea ultimelor restricții din sistemul de învățământ: întoarcerea în clasă a tuturor elevilor din învățământul primar.

Masca rămâne obligatorie la interior

Provocarea cu care se confruntă acum autoritățile israeliene este de a se asigura că cetățenii continuă să respecte regulile de distanțare fizică și protecție în spațiile închise. „Trebuie să purtăm cu toții o mască în buzunar pentru a o folosi atunci când este necesar”, a avertizat coordonatorul național împotriva pandemiei, medicul Nachman Ash.

Certificatul de vaccinare este principalul instrument existent la dispoziția celor responsabili pentru sănătatea publică. Pe baza acestuia, cei imunizați pot avea acces în hoteluri și în interiorul barurilor, restaurantelor și cluburilor de noapte. Totodată, pe baza certificatului de vaccinare, cei imunizați pot călători fără a mai obligați să stea în izolare spre Grecia sau Cipru, primele state care au semnat acorduri bilaterale turistice, cu condiția ca turiștii să prezinte un test PCR negativ la destinație.

Israel a atins imunitatea de turmă

În prezent, conform cifrelor raportate de autorități, 54% din populația Israelului (aproximativ 9.3 milioane de persoane) a primit ambele doze din vaccinul Pfizer – BioNtech, singurul administrat în această țară. Totodată, 10% din populație este imunizată natural prin vindecarea în urma infectării cu COVID-19. În concluzie, exceptând toți copiii sub 16 ani care nu se pot vaccina, Israel a reușit performanța de a imuniza 85% din cetățenii și rezidenții care pot primi vaccinul.

Experții încep să se întrebe dacă așa-numita imunitate de turmă a fost deja realizată în statul evreiesc, dar se întreabă și despre validitatea eficacității vaccinului. Pfizer garantează o eficiență de 91% în primele șase luni. Scăderea continuă a ratei infecțiilor, în ciuda ridicării restricțiilor, la toate grupele de vârstă, inclusiv a minorilor nevaccinați și redeschiderea economiei sugerează că Israelul se adaptaeză la noul normal, foarte similar cu cel anterior pandemiei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.