MAE recomandă cetățenilor români să fie prudenți în cazul deplasărilor cu scop turistic în străinătate.

0 1.218

În contextul evoluției pandemiei de COVID-19 la nivel global, precum și al măsurilor adoptate de autoritățile române pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-Cov-2, Ministerul Afacerilor Externe adresează cetățenilor români rugămintea de a evalua oportunitatea efectuării anumitor deplasări în străinătate care nu sunt esențiale.

MAE reamintește că, printre măsurile adoptate de autoritățile române, se regăsește și măsura constituirii și actualizării periodice a listei țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune măsura autoizolării pentru toate persoanele care sosesc în România din țările/zonele respective. 

MAE recomandă prudență în cazul deplasărilor care nu sunt esențiale

Având în vedere faptul că lista menționată este actualizată săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică din România, MAE subliniază că există posibilitatea ca anumite state/zone să fie incluse de către autoritățile române pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că zborurile către/dinspre statele/zonele respective pot fi anulate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze oportunitatea oricărei deplasări în străinătate în contextul actual și să efectueze numai călătoriile care sunt considerate esențiale.

În acest context, MAE recomandă cetățenilor români consultarea paginii web a Institutului Național de Sănătate Publică din România pentru informații actualizate privind lista statelor cu risc epidemiologic (https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19), precum și a site-ului MAE, în special a rubricilor Atenționări de călătorie COVID-19 pentru Europahttp://www.mae.ro/node/51880 și Atenționări de călătorie COVID-19 pentru alte regiunihttp://www.mae.ro/node/51982, pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.

MAE folosește acest prilej pentru a recomanda cetățenilor români aflați în străinătate să mențină legătura cu companiile aeriene și cu operatorii de turism, în funcție de situațiile particulare în care se regăsesc, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o va impune.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare române din străinătate, este pregătit să acorde asistență consulară cetățenilor români, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate atât de autoritățile române, cât și de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de COVID-19.

Călătoriți cu prudență și informați!

Cu alte cuvinte, MAE recomandă cetățenilor să fie prudenți în cazul călătoriilor în scop turistic. Este bine ca deciziile sp fie luate în cunoștință de cauză și după o documentare în prealabil.

Aceste recomandări vin în contextul în care mai mulți români, ajunși din Spania și România, s-au văzut nevoiți să stea în izolare 14 zile. Sau cazul celor ce au călătorit în Malta și din 18 august nu mai au zboruri directe pentru a se întoarce în România unde vor sta 14 zile în izolare. Înainte de a lua decizia de a călători în străinătate, analizați foarte bine situația pandemiei pentru că totul e dinamic. În fiecare zi apar noi restricții impuse de țările europene și la nivel global. Virusul persistă și încă face victime!

Călătoriți cu prudență și informați!

Leave A Reply

Your email address will not be published.