blank

London City a devenit primul aeroport din lume controlat de la distanță

0 1.204

La Aeroportul London City, controlorii de trafic aerian au dispărut. Ridicându-se peste clădirea terminalului, vechiul turn de control cu ​​ferestrele sale panoramice este pustiu. City a trecut liniștit la un centru digital de control al traficului aerian încă de la începutul acestui an, fiind primul aeroport internațional important care a făcut acest lucru, raportează Reuters.

Se dorește îmbunătățirea eficienței și o posibilă extindere viitoare, deoarece același număr de controlere poate face față unui număr mai mare de mișcări ale aeronavelor datorită noii tehnologii care le oferă mai multe date decât înainte. Acum, avioanele decolează și aterizează ghidate de controlorii de trafic aerian care se află la 144 de mile distanță, într-un bloc de birouri din Swanwick, la sud-vest de Londra.

Situat lângă fostele docuri, la câteva mile est de districtul financiar Canary Wharf, City este cel mai mic dintre aeroporturile din Londra. Înainte de pandemie, acesta deservea 5 milioane de pasageri pe an, în majoritate cazurilor fiind vorba de pasagerii ce călătoreau în interes de afaceri către destinații europene precum Frankfurt sau Amsterdam.

London-City-primul-aeroport-controlat-distanta

London City a devenit primul aeroport din lume controlat de la distanță.

„Nemaifiind la aeroport, nu ai mirosul acela de combustibil atunci când ajungi la serviciu”, a declarat controlorul Lawrie McCurrach din noua sa bază, „dar, fundamental, slujba nu s-a schimbat. Este încă vorba despre controlor care trebuie să urmărească aeronava și de a o monitoriza vizual. Diferența este că folosim ecrane în loc de ferestre.”

16 camere de înaltă definiție și senzori surprind o vedere de 360 ​​de grade a aeroportului City Airport. Imaginile sunt transmise printr-o conexiune foarte rapidă la Centrul de Control al Traficului Aerian al NATS din Swanwick. O echipă dedicată de controlori utilizează imaginile live și o transmisie audio de la aerodrom, dar și informații radar, pentru a ghida piloții care vor să decoleze sau să aterizeze.

Feed-ul live, transmis prin rețele de fibră securizate independente, este afișat pe 14 ecrane HD din camera de control Swanwick pentru a oferi o imagine panoramică în mișcare. Acest lucru poate fi suprapus cu date digitale pentru a oferi o imagine a „realității sporite”.

Informații precum indicatoarele de apel, altitudinea și viteza tuturor aeronavelor care se apropie și părăsesc aeroportul, citirile meteo și capacitatea de a urmări obiecte în mișcare pot fi incluse în acest ecran vizual unic. Camerele zoom panoramice pot mări imaginile de până la 30 de ori pentru o inspecție atentă.

Tehnologia digitală îmbunătățește semnificativ conștientizarea situației controlorilor, permițând decizii rapide și informate pentru a îmbunătăți siguranța și eficiența operațională.

London-City-primul-aeroport-controlat-distanta
Sursa foto: Andrew Baker

Turnul este prevăzut cu protecție pentru camere, iar fiecare dintre acestea având un mecanism de autocurățare pentru a nu optura lentilele. Imaginile pe care le filmează ajung la noul centru, unde apar pe 14 ecrane care împreună oferă o vedere panoramică a pistei. „În cazul în care am pierdut contactul cu una dintre camere, există întotdeauna o rezervă”, a spus FitzGerald.

Sunetul live al aeroportului este introdus în noul centru de control, astfel încât controlorii încă mai aud motoarele avioanelor.

Noul turn a costat puțin sub 20 de milioane de lire sterline (28 de milioane de dolari) pentru a fi proiectat și construit. „Beneficiază de siguranță și, de asemenea, beneficiază de eficiență. Ne permite să creștem într-un mod mai eficient”, a spus FitzGerald. „Este mai sigur, de fapt, ceea ce facem este să oferim controlorilor de trafic aerian mai multe date”.

Odată ce programul de zbor va reveni la normal după pandemie, City va putea gestiona 45 de mișcări de avioane pe oră, comparativ cu 40, câte opera în 2019.

Marea Britanie a interzis majoritatea călătoriilor din cauza COVID-19, dar este pregătită să permită oamenilor să zboare din nou începând cu 17 mai. Planul aeroportului pentru un turn de control la distanță datează din 2016. Atunci a existat un plan de extindere de 500 de milioane de lire sterline pentru a se potrivi cu numărul avioanelor suplimentare, mai mari, și ar fi fost necesare investiții semnificative în vechiul turn de control.

În schimb, s-a decis construirea unui nou turn, având în vedere beneficiile de eficiență oferite de noua tehnologie la distanță, tehnologie dezvoltată de compania suedeză Saab (SAABb.ST). Tehnologia a fost inițiată de Saab Digital Air Traffic Solutions, care a încercat și testat cu succes sistemul pe aeroporturile Örnsköldsvik și Sundsvall din Suedia.

Heathrow, cel mai aglomerat aeroport din Marea Britanie, are în vedere turnurile de control de la distanță în planurile sale viitoare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.