blank

Lista galbenă stabilită de România mai este relevantă în contextul pandemic actual?

0 15.831

Încă din vara anului trecut, autoritățile din România au decis să clasifice țările în funcție de indicele epidemiologic raportat de ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor). Cu alte cuvinte, toate țările care sunt cu indicele peste România intră pe lista galbenă (cea mai recentă actualizare a listei galbene a fost făcută pe 22 aprilie), iar toate țările cu indicele sub al României sunt pe lista verde.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) raportează în fiecare săptămână un indice calculat pentru 14 zile. De exemplu, pe 6 mai 2021, a fost publicată lista cu indicele epidemiologic raportat la perioada 19 aprilie – 2 mai 2021.

Nimeni nu a contestat aceast criteriu ales de autorități. Din iulie-august 2020 și până în prezent, săptămânal sau la două săptămâni, România a anunțat lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, raportat la lista ECDC. Pentru toți cei ce au călătorit și călătoresc din țările aflate pe lista galbenă, România a impus o serie de măsuri restrictive, în mare parte bazate pe carantină.

De câteva luni, România a anunțat că ridică toate măsurile restrictive pentru cei vaccinați, iar pentru ceilalți se solicită teste PCR + carantină de 10/14 zile. Totuși există numeroase excepții și în consecință mulți pot fenta carantina.

Lista galbenă a României nu mai are relevantă în contextul actual

Timpul a trecut și iată că am ajuns în luna mai 2021, când s-a constatat că indicele epidemiologic anunțat de ECDC (numărul de cazuri la 100 000 de locuitori pe durata a 14 zile) nu mai este relevant. ECDC actualizează indicele epidemiologic în baza datelor raportate de fiecare țară și regiune autonomă. Doar că această raportare nu mai este unitară și obiectivă. Sunt țări care nu testează și astfel anunță puține cazuri, chiar dacă la ei pandemia face numeroase victime, iar aici avem ca exemple țările africane. Totodată, există țări cu un indice ridicat, dar au sistemul de sănătate foarte eficient și reușesc să controleze pandemia.

În consecință, lista galbenă a României mai este relevantă în contextul actual? În opinia mea, România ar trebui să schimbe criteriul de clasificare al țărilor în contextul pandemiei de COVID-19. Totodată, ar trebui să scoasă carantina, cu toate că izolarea / carantina a dat randament în lupta cu noul coronavirus. Carantina a fost eficientă anul trecut, în debutul pandemiei, când nu exista vaccin și nici tratament performant. Însă acum toate țările europene desfășoară ample programe de vaccinare, iar tratamentele anti-COVID sunt eficiente. Plus că mulți pot ocoli carantina prin încadrarea la una dintre excepțiile anunțate, deci această măsură nu mai este eficientă.

România ar trebui să regândească tot sistemul de clasificare al țărilor în funcție de riscul epidemiologic

România ar trebui să regândească tot sistemul de clasificare al țărilor în funcție de riscul epidemiologic, dar și măsurile aplicate. Poate vor adopta ideea ”semaforului” anunțat de Marea Britanie, dar cu alte măsuri. UE dorește un certificat verde digital (certificat de vaccinare / testare / imunizare) unitar, ceea ce ar facilita deplasarea în statele membre UE. Totodată, UE dorește acest lucru fără carantină.

Trăgând linie, concluzionăm că lista galbenă nu mai este relevantă dacă se păstrează actualul criteriu de departajare. Indicele ECDC, care este anunțat în fiecare zi de joi, raportat la 14 zile, nu mai are relevanță în contextul în care țările au ajuns să raporteze și să trateze diferit pandemia de COVID-19. Să sperăm că autoritățile din România vor schimba ceva la modul de clasificare al țărilor în raport cu pandemia.

Inclusiv ANAT a trimis o nouă scrisoare deschisă în atenția domnului Florin Cîțu, Prim – Ministru și Președinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență și a domnului Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, prin care își exprimă îngrijorarea referitoare la introducerea, pe lista galbenă, a unor țări de unde vin turiști în România și către care merg turiștii români.

Și Cezar a scris pe acest subiect! Poate se va schimba ceva! Voi ce credeți?

Leave A Reply

Your email address will not be published.