EASA a autorizat aeronava Boeing 737 MAX pentru zborurile comerciale

0 369

Noul Boeing 737 MAX, modelul care încorporează mai multe upgrade-uri de siguranță, a fost autoritzat pentru reluarea zborurilor în Europa. Anunțul a fost făcut de Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (European Union Aviation Safety Agency).


Decizia vine după aproximativ 2 ani de la blocarea acestui model la sol, din cauza implicării în 2 accidente soldate cu zeci de morți.

Avioanele Boeing 737 MAX au fost reținute la sol în martie 2019 în urma prăbușirii unui avion 737 MAX Lion Air lângă Jakarta, pe 29 octombrie 2018, și a unui avion 737 MAX Ethiopian Airlines, pe 10 martie 2019, ucigând în total 346 de persoane.

Anchetatorii au stabilit că principala cauza a accidentelor a fost un sistem informatic defect care împingea botul avionului în jos și nu putea fi controlat de piloți.

Modificările impuse EASA includ un pachet de actualizări ale software-ului, o reproiectare al sistemului electric, verificări de întreținere, actualizări manuale operaționale și noi programe pentru instruirea echipajului.

Decizia EASA vine la câteva săptămâni după autorizarea dată de FAA. Noile avioane 737 MAX au primit liber la zboruri și în Canada și Brazilia. De la începutul lunii decembrie și până în prezent, avioanele 737 MAX au operat peste 1000 de zboruri fără a fi înregistrate incidente.

Rămâne de văzut ce companii aeriene europene vor programa zborurile cu noile avioane 737 MAX. LOT Polish Airlines, Turkish Airlines și Norwegian, printre operatorii aerieni europeni cu 737 MAX în flote.

Leave A Reply

Your email address will not be published.