20 de tipologii de călători. Tu în ce categorie te încadrezi?

2 988

Omul, încă din cele mai vechi timpuri a călătorit. A explorat pământul, l-a cucerit, l-a exploatat și mereu a dorit să descopere noi locuri. Indiferent de vremurile pe care le trăim, avem nevoie de vacanță, de călătorii, de explorări. Cele mai bune investiții sunt amintirile dobândite în urma călătoriilor.

Fiecare trăiește propria experiență într-o călătorie / vacanță. Suntem diferiți și fiecare dintre noi abordează aceeași destinație în moduri proprii, subiective.

În urma experienței de călător, am ajuns la concluzia că există foarte multe tipologii de călători. Unii doresc să exploreze, alții să se relaxeze, sunt gurmanzii care aleg să călătorească pentru a testa preparate culinare, sunt cei ce captează totul cu ajutorul apăratului foto etc.

20 de tipologii de călători

Indiferent de tipul de călător cu care vă identificați, călătorirea către orice destinație nouă este o formă de întinerire și reinventare. Mai jos aducem în atenția voastră 20 de tipologii de călători. Tu în ce categorie te încadrezi?

The photographer (Fotograful)

Fotograful este tipul de călător care se plimbă tot anul, prin timp și spațiu, realizând imagini spectaculoase, perfecte pentru a fi puse pe blog (ah, da, trebuie neapărat să aibă și un blog sau pagină de Instagram). El călătorește pentru a surprinde frumusețea naturală și pentru a crea povești inedite.

Canada, Elveția, Chile și Maroc sunt câteva dintre țările preferate. Poate pentru că sunt țări cu peisaje superbe, instagramabile.

The tech-savvy traveler (Pasionatul de tehnologie)

Este cel ce explorează destinații noi doar pentru a-și satisface pofta de a testa ultimele tehnologii dedicate călătoriei. Nu există o destinație specială, deoarece îi plac locurile care arată bine și participă la toate evenimentele dedicate tehnologiei.

The holidaymaker (Turistul clasic)

Turistul clasic este cel ce vizitează destinațiile populare de vacanță pentru a se bucura de un sejur. De la stațiunile europene din țările populare mediteraneene, cum ar fi Grecia, Italia și Spania, în căutarea soarelui, până la Elveția și Franța pentru vacanțe la schi. Acestea sunt destinațiile preferate.

The good planner (Planificatorul)

El călătorește spre orice destinație, dar cu o bună planificare și conform unui orar. Nu pleacă la drum fără să nu stabilească itinerariul, să nu aleagă locurile unde se va caza, unde va mânca sau cât va cheltui. Noi îi mai spunem și călătorul tipicar.

The backpacker and adventure traveller (Aventurierul)

Backpacker-ul este genul de călător căruia îi place să exploreze diferite destinații și preferă călătoriile independente cu buget redus. Cu toate acestea, aventurierul este cel căruia îi place să meargă în excursii și vacanțe în medii naturale sau locații îndepărtate, cu scopul special de face fizice active, de a trăi noi experiențe și de a explora noi locuri. Acest tip de călător este foarte curajos, dar undeva, are și puțin din călătorul tipicar, fiind foarte calculat.

The party goer (Petrecărețul)

Petrecărețul călătorește doar pentru distracție și party-uri. Destinațiile lui preferate sunt barurile și cluburile. Goa, Ibiza, Amsterdam, Las Vegas și Mykonos sunt câteva dintre opțiunile de top pentru el. Totodată, acesta călătorește la toate festivalurile posibile.

The fashionista traveler (Iubitorul de modă)

Acesta este turistul iubitori de modă care călătorește pe tot globul în căutarea de noi tendințe în lumea modei. Destinațiile preferată pentru astfel de călători sunt Paris, Madrid și Milano – hub-urile care atrag majoritatea experților și profesioniștilor din industria modei.

Chill-out and recharge retreater (Iubitorul de relaxare)

Departe de agitația urbană, iubitorul de relaxare călătorește pentru, ați ghicit, relaxare. Iubitorul de relaxare călătorește singur sau cu prietenii, dar fără nicio planificare și evită să se aventureaze. Nu are o destinație preferată, dar trebuie să fie un loc unde să se poată relaxa și întineri departe de forfota din marile orașe.

Frequent weekender (Pasionatul de city break-uri)

Acesta este călătorul care contestă conceptul de turism clasic și preferă să exploreze destinații și locuri noi în fiecare weekend. El merg pe premiza: mai multe călătorii, dar mai scurte.

Acest călător face parte din categoria celor stabili din punct de vedere financiar și care își pot permite să plece în vacanță în fiecare weekend, fără a rata ocazia de a descoperi un loc nou.

Budget conscious traveller (Economistul)

Economistul poate călători oriunde dorește, dar să fie ieftin. Destinația preferată este locul unde cheltuielile sunt mai mici și distracția e mai mare. Călătorul conștient de buget trebuie să urmărească economisirea de bani în timpul pe tot parcursul călătoriei.

The typical tourist (Călătorul cu ghid)

Acesta este tipul de călător care preferă să viziteze obiectivele cunoscute și faimoase și să exploreze activitățile turistice comune. Veți găsi adesea acest tip de călător că se va plimba în jurul orașelor și destinațiilor și se va bucura de vizitarea obiectivelor turistice cu ajutorul ghidului turistic și a hărții orașului. Acesta se asigură că în vacanța nu va rata niciun lucru important de văzut, un must-do.

The feeble traveler (Nehotărâtul)

Acest tip de călător confuz care continuă să ceară mereu prietenilor și cunoștiințelor cele mai bune destinații și locuri de explorat în timpul vizitei lor! Nu are o destinație preferată. Mereu e nehotărât. Ar vrea să viziteze cât mai multe, dar trece viața pe lângă el până se hotărăște.

The soul searcher (Iubitorul de meditație)

Iubitorul de meditație are un obiectiv principal, acela de a călători pentru a se regăsi și a medita la cele mai profunde filozofii ale vieții. Cei cărora le place să mediteze călătoresc de obicei singuri, în căutarea sufletului lor și își programează locuri unde își pot petrece timpul uitându-se peste stânci sau făcând plimbări lungi.

The guidebook follower (Urmăritorul)

Pentru acest tip de călător, ghidul de călătorie este biblia. Nu are o destinație preferată, dar va respecta tot ce scrie la Sfânta Scriptură a Călătoriilor despre destinația vizitată.

The resort hopper (Iubitorul de resort-uri)

Acesta este tipul de călător care nu este pasionat de cumpărături sau care nu vizitează obiectivele turistice. Sunt simpli turiști care se bucură de relaxare și de vacanță în stațiuni ulta all-inclusive. Le place să se bucure de bucatele culinare și berea răcită, savurate pe terasa camerei lor ce are vedere spre mare. Aceștia sunt turiștii de Turcia și nu numai :).

The RV traveller (Călătorul cu autorulota)

Călătorilor în etate, familiilor și chiar unor categorii de tineri le place să călătorească în RV-uri (Recreational vehicle) și să petreacă timp de calitate într-o regiune izolată, împreună. Destinația preferată poate fi oriunde sau, mai ales, în locurile liniștite si nepopulate. Pentru cine nu știe, vorbim de autorulote. Călătorii de rulote sunt aparte, având cea mai mare libertate și flexibilitate.

The city slicker (Urbanistul)

Este tipul de călător care se bucură, de obicei, de vacanțele și călătoriile în mijlocul orașului, printre mașini, prin mall-uri, zgomote și agitație. Destinațiile preferate sunt orașele în care are ocazia să se piardă în viața de noapte vibrantă, centre comerciale, mall-uri și centre de recreere. Adoră să călătorească în cele mai mari metropole.

The complaining traveller (Nemulțumitul)

Acesta este cel mai exigent tip de călător care deseori se plânge de orice li se oferă în timpul vacanței. Se așteaptă ca totul să fie conform dorințelor lor. Destinațiile preferate sunt locurile care îndeplinesc idealurile sale. Și cum nu există locurile ideale, acest tip de călător va fi veșnic nemulțumit.

The chatty traveller (Vorbărețul)

Acesta este cel mai vesel tip de călător care, pur și simplu, poate să discute cu toată lumea. Destinațiile preferate sunt reperezntate de locurile unde poate să întâlnească alte persoane cu care să poată discuta, petrece sau, de ce nu, vizita. Sunt entuziaști și avizi după vorbit.

The groupies („Gașca” de călători)

Tipul călătorului căruia îi place să călătorească și să exploreze destinații noi și să se bucure de vizitarea obiectivelor turistice în grupuri de prieteni sau membri ai familiei. De obicei, acest tip de călători achiziționează pachete de vacanță pentru toți prietenii / familia, cunoscuții, iar obiectivul lor principal este să se plimbe… în grup.

Daca nu te-ai regăsit într-una dintre aceste tipologii, te rugăm să ne lași un comentariul cu modul în care îți place să călătorești.

2 Comentarii
 1. Daniel says

  14. The Guidebook Follower:
  This is the traveller breed that follows what travel guide has to say without using their sense. The favourite destination can be anything that guidebook guides them.
  Nu prea are nimic in comun cu traducerea 😉

  1. Sorin Rusi says

   Tocmai pentru ca nu am vrut sa traducem :). Avem liberul arbitru sa scriem noi textele :). De ce sa fie copy/paste?

Leave A Reply

Your email address will not be published.