La poveşti cu Cristina Maria – experienţe de zbor

1 1.635

Continuăm seria poveştilor cu una trimisă de Cristina Maria, o prietenă care s-a îndrăgostit, încă din copilărie, de beculeţele sclipitoare de pe cer, iar în prezent călătoreşte foarte mult datorită jobului.

Am rugat-o să ne povestească despre zboruri şi avioane, despre întâmplări din avion, despre experienţe inedite. Mai jos aveţi câteva mici experienţe cu diferite companii aeriene. Mie unu mi s-a făcut dor de călătorit, în special de zburat cu avionul!

Când eram mică, stăteam cuminţică pe balcon și priveam beculeţele care pâlpâiau seară de seară deasupra blocului meu, gândindu-mă cât de frumos poate fi să zbori printre stele. Ce vreți, eram și eu un copil visător.

Cu trecerea anilor visul s-a împlinit și datorită jobului am început să zbor mult pe ruta București-Cluj-București, în majoritatea cazurilor cu TAROM. Pot spune că am zburat și cu gălăgiosul și rusticul ATR, dar și cu Boeingul mai silențios și mai frumos. Ce pot să spun despre experiența cu Tarom este că mereu am avut parte de lucruri frumoase la bord, gustări pe placul meu și personalul însoțitor mereu dispus să răspundă frumos la întrebări, ceea ce e lucru mare pentru România. Ce nu-mi place când zbor cu ATR-ul sunt scaunele, sunt atât de folosite încât uneori îți dau o senzație de vechi și de nesiguranța, iar asta nu e plăcut.

Cea mai memorabilia întâmplare, pe această rută, este legată de un zbor spre Cluj. După ce am urcat în avion și stăteam liniștită, pregătită de zbor, am văzut un domn care îl anunța pe alt domn că stă pe locul lui. Cel care deja stătea jos era foarte convins că stă pe locul cel bun și i-a spus că e imposibil deoarece s-a uitat bine pe bilet. Și-au scos amândoi biletele și s-au uitat, apoi am auzit: „Știți, avem același loc dar nu sunteți în avionul bun. Acesta este avionul spre Cluj, iar dumneavoastră aveți cursă de Timisoara”. Ok, greșești metroul, tramvaiul, dar să iei alt avion nu e tocmai ok. Noroc că nu decolasem și a avut timp să ajung la bordul avionului de Timișoara. Ce se întâmplase? Ambele zboruri erau învecinate că și număr de poartă și existau 2 autobuze, unul de Timișoara și unul de Cluj. Domnul a intrat pe poartă pe care trebuie, i s-a verificat biletul corect, dar a greşit autobuzul.Š Era dimineață!:)Š

Apoi au început zborurile către Olanda, Belgia, Suedia, Franţa și am avut ocazia să zbor cu mai multe companii aeriene, chiar şi cu partenerul TAROM din SkyTeam – KLM. Experiența cu operatorul olandez a fost iarăși mereu plăcută, gustări foarte bune atât la micul dejun cât și în timpul zilei. Nu se zgârcesc și mereu sunt dispuși să-ți oferă o băutură în plus și o fac cu zâmbetul pe buze. Personalul este mereu zâmbitor și uniformă albastră se potrivește de minune domnișoarelor blonde cu aer nordic. Pot spune că am văzut multe doamne frumoase pe această rută. O experiență inedită a fost când am primit un chicken rap la prânz și au fost câțiva domni care au cerut o a două porție de „shaorma”€™. M-au făcut să zâmbesc și pot spune că însoțitoarele erau un pic bulversate de cerere pentru că nu știau exact ce e shaorma.

A două întâmplare a fost pe un zbor Bruxelles – București, o rută premium destul de aglomerată, cu foarte mulți oameni politici, oameni de afacere, personalităţi etc. Îmi amintesc că, într-o mare de costume de firmă și parfumuri scumpe, a apărut un personaj inedit. Era un cerșetor cu haine murdare, pletos, cu barba mare şi mirosea îngrozitor. Avea cel puțin 4 rânduri de haine pe el, tipic celor care trăiesc pe străzi. A nimerit lângă un domn foarte bine îmbrăcat și mă uităm cu stoicism la el cum a rezistat tot zborul. Însoțitoarele nu știau exact cum să reacționeze, nu puteau să-l izoleze pentru că omul și-a plătit locul, nu puteau face discriminare.

O altă experiență inedită am avut-o cu Wizz Air. Am ales de multe ori acest operator pentru scurte vizite în Paris sau Roma. Eu nu sunt o ființă sofisticat〙. Îi accept pe toți așa cum sunt, însă nu pot să nu mă gândesc ce o fi în mintea celor care își aleg o plasă de rafie ca geantă de cabină. Am văzut genți extrem de ieftine așa că nu e vorba de bani. De cele mai multe ori, însoțitorii de bord Wizz Air sunt stresați, obosiți și asta se vede. Nu mai au răbdarea să interacționeze cu oamenii€™. Mirosurile într-o cursă de Wizz sunt inedite şi tot nu-mi dau seamă cum ajung unii cu sandwich-uri cu salam şi ceapă în avion. Cea mai tare întâmplare a fost pe un zbor de Paris. O mulțime agitate aștepta deschiderea porților, pregătită de start. Când s-a dat startul la îmbarcare, toată lumea a luat-o la fugă, cu tot cu sacoșele de rafie, spre avion. Era ca într-o cursă de 100 de metri sprint pentru a prinde un loc bun. Pentru cei ce nu știu, la Wizz nu primești loc, te așezi unde găsești loc liber. Locul este contra cost, iar acest lucru în urăsc. O problemă este şi la spațiul dintre scaune, un coșmar pentru un om înalt.

Pegasus Airlines, hmm, a fost o experiență interesantă. Am zburat pe ruta București-Istanbul-Antalya și retur. Chiar anul acesta am decis să mergem în vacanță în Antalya și am găsit prețuri foarte bune la transportatorul low-cost Pegasus. Avioanele sunt curate și arată bine, spațiul la picioare este generos și ne-am simțit confortabil. Nu mi-a plăcut faptul că însoţitorii de bord, atât la dus cât și la întoarcere, miroseau foarte tare a transpirație și nu mi s-a părut normal. Nu, nu sunt rea, sunt realistă și va spun la ce să va așteptați dacă faceți acest drum. Durata zborului e ok, 1:20 ore între București și Istanbul și 1:10 ore între Istanbul și Antalya. Singură problemă e că petreci ceva timp între zboruri, prin aeroport.

Ei au multe multe puncte de security check, dar sunt de înțeles. Oricine intră în aeroport trebuie să treacă de security check și va pot spune că până și autogara are centru de control.Š Ce mi-a rămas în cap a fost că pe avion măsurile de siguranță erau prezentate pe ecranul rabatibil. Sunt nişte copii simpatici care explicau ce trebuie făcut în timpul zborului, în caz de incidente. O metodă inedită și frumoasă!

Cea mai recentă experienţă de zbor am avut-o cu Austrian Airlines spre Viena și pot spune că a fost un zbor confortabil şi frumos. Încă de dimineață, de când stăteam în sală de așteptare, am zâmbit când echipa însoțitorilor de bord a apărut şi fetele erau îmbrăcate în roșu din cap până în picioare. Când vezi atâta roșu în față ochilor cu siguranță te trezești.Š Gustarea de dimineață a fost o brioșă și băuturi la alegere. Austrian Airlines ne prezintă măsurile de siguranță cu ajutorul unui filmuleț rulat pe ecran, unde câteva personaje animate ne spun ce e bine să facem și ce nu. Pe durata zborului Austrian Airlines, pe ecranul rabatabil rulează filmulețe marca Just For Laughs Gags care te fac să zâmbești și te țin ocupat. Recomand destinația Viena atât toamnă cât și iarnă pentru că este un oraș animat, frumos şi nu ţine cont de anotimp! Sfat pentru Viena, aeroportul are puține magazine duty free așa că faceți bine și luați-va suveniruri din oraș 😉

Zborurile vor continua şi promit să revin cu povesti şi informaţii pe care sper sa le consideraţi utile. Am încercat să spun doar câteva lucruri mai interesante, dar nu e totul. Aş putea scrie pagini întregi despre cât de mult ador să călătoresc şi să zbor. Poate o să vă povestesc despre cum arată un apus sau un răsărit de soare din avion şi cât de minunate pot fi oraşele văzute pe timp de noapte, în special Parisul şi Istanbulul.

Aşadar dragilor: „Keep calm and travel on”!

Leave A Reply

Your email address will not be published.