KLM folosește Inteligența Artificială pentru a combate risipa alimentară la bordul avioanelor!
KLM irosește mai puțină mâncare la bordul avioanelor datorită inteligenței artificiale. Programele AI permit companiei să prezică mai bine câți pasageri, care au rezervat meniuri la bord, se vor îmbarca efectiv într-un zbor. Acest lucru permite calcularea numărului exact de mese necesare, iar KLM a reușit să combată cu până la 63% mai puțină risipă de alimente pe baza numărului așteptat de pasageri per zbor. Pe o bază anuală, aceasta înseamnă o economie de peste 100.000 kg de alimente.
Investițiile în tehnologia digitală sunt o prioritate pentru KLM. Aplicarea inteligenței artificiale contribuie enorm la îmbunătățirea operațiunilor noastre de zbor și a le face mai sustenabile. Combaterea risipei alimentare este un bun exemplu în acest sens, economisind zeci de mii de mese pe zborurile KLM.
Marjan Rintel, CEO KLM
KLM folosește inteligenței artificiale pentru a determina numărul de mese la bord pentru a ajuta la combaterea risipei de alimente. Ideea e ca, în funcție de clasă, între 3 și 5% dintre pasagerii ce rezervă bilete de avion și mese nu se prezintă (la timp) la zbor.
Cel mai recent model AI (TRAYS) este primul dezvoltat special pentru activitățile de catering ale KLM. Modelul AI prezice numărul de pasageri la bord pe baza datelor istorice. Sistemul Meals On Board (MOBS) primește numărul de pasageri așteptat per zbor cu previziuni separate pentru clasele Business, Premium Comfort și Economy. Predicția folosind modelul AI începe cu 17 zile înainte de plecare și continuă cu 20 de minute înainte de plecarea zborului. Aceasta înseamnă că este prevăzut cel mai precis număr posibil de pasageri pentru întregul proces de catering, de la cumpărare până la îmbarcare, prevenind astfel un surplus de mese.
O analiză pe trei luni arată că se irosește cu 63% mai puțină mâncare în comparație cu perioadele anterioare. Cea mai mare îmbunătățire poate fi observată la zborurile intercontinentale KLM din Schiphol, unde trebuie aruncate cu 2,5 mese mai puține (1,3 kg) pe zbor. Pe o bază anuală, aceasta înseamnă o economie de peste 1000.000 kg în alimente pentru toate zborurile KLM, de la Schiphol.