Italia a extins starea de urgenta. Autoizolarea de 14 zile se aplica pana la 24 noiembrie 2020.

0 1.758

La data de 7 octombrie 2020, Consiliul de Miniștri al Republicii Italiene a extins starea de urgență, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, până la 31 ianuarie 2021.

Persoanele care s-au aflat pe / au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile la sosirea pe teritoriul italian. 

Autoizolarea de 14 zile in Italia se aplica pana la 24 noiembrie 2020.

La data de 24 octombrie 2020, autoritățile italiene au semnat un nou Decret prin care au fost adoptate noi măsuri în contextul pandemiei de COVID-19. România se regăsește în continuare pe lista D din Anexa 20 a Decretului, ceea ce implică prelungirea măsurilor privind obligația de autoizolare pentru 14 zile, pentru cetățenii care vin din România. Noul Decret este aplicabil în perioada 26 octombrie – 24 noiembrie 2020.

Excepție de la autoizolare în Italia

Excepții de la obligația de autoizolare la sosire în Italia aplicate cetățenilor care sosesc sau au tranzitat România în ultimele 14 zile cu condiția să nu prezinte simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2:

  1. echipaje ale mijloacelor de transport;
  2. personal navigant;
  3. deplasărilor dinspre și către statele și teritoriile menționate în lista A (San Marino, Sfântul Scaun);
  4. persoane care intră în Italia pentru motive de muncă reglementate de protocoale speciale de siguranță, aprobate de autoritatea sanitară competentă;
  5. în cazul intrărilor din motive care nu suportă amânare, inclusiv participarea la evenimente sportive și expoziții la nivel internațional, în urma obținerii unei autorizații din partea Ministerului Sănătății și cu obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze controalele, adeverința care confirmă efectuarea, în cele 72 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian, unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, având rezultat negativ.

De asemenea, sunt exceptate de la autoizolare persoanele care întrunesc cumulativ următoarele condiții: 

  • nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2,
  • nu au călătorit în ultimele 14 zile anterior momentului intrării în Italia în state sau teritorii aflate pe lista F (Armenia, Bahrein, Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Chile, Kuwait, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Muntenegru, Columbia).

De la excepția autoizolării obligatorii mai fac parte și cei ce se încadrează în următoarea situație: Cetățenii și rezidenții unui stat membru UE sau ai statelor și teritoriilor indicate în lista A (San Marino, Sfântul Scaun), lista B (Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, Andorra, Principatul Monaco), lista C (Belgia, Franța, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Cehia și Spania) și lista D (Australia, Canada, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă, România, Rwanda, Republica Coreea, Thailanda, Tunisia, Uruguay), din Anexa 20 care se deplasează în Italia din motive dovedite de muncă și care nu s-au aflat sau tranzitat unul sau mai multe state și teritorii indicate în lista C. Mai multe informații pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.