În vizită la Madrid Area Control Center de la Torrejón

0 157

Pe 22 iunie, în cadrul vizitei noastre la World ATM Congress 2022, am avut parte de o experiență inediată. Am vizitat centrul de comandă și management de navigație aeriană al Spaniei. Mai exact am fost la Madrid Area Control Center la Torrejón.

Furnizorul de servicii de navigație aeriană din Spania este Enaire

Aici am aflat că furnizorul de servicii de navigație aeriană din Spania este Enaire, o companie cu 4000 de angajați. ENAIRE este responsabilă de spațiul aerian al Spaniei. Gestionează 3 FIR (Flight information region): FIR Madrid, FIR Barcelona și FIR Insulele Canare. Practic ENAIRE știe cam tot ce zboară în spațiul aerian spaniol. În 2019 a monitorizat și controlat 2.2 milioane de zboruri, iar în 2021 au fost doar 1.2 milioane de zboruri (un număr redus din cauza pandemiei de COVID-19).

Madrid ACC gestionează 36% din tot traficul aerian din Spania

Madrid ACC gestionează 36% din tot traficul aerian din Spania. Madrid ACC este centrul de control al traficului aerian al Direcției Regionale de Navigație Aeriană Central-Nord (DRNA-RCN), care cuprinde 9 aeroporturi principale (Santiago – Rosalia, Asturia, Santander, Bilbao, Vitoria, San Sebastian, Logrono, Pamplona și Madrid – Barajas)

ACC oferă, de asemenea, servicii de gestionare a traficului aerian pe rută corespunzătoare FIR/UIR Madrid și servicii de apropiere (TMA) către cele patru aeroporturi din Comunitatea Madrid (Madrid Barajas, Getafe, Cuatro Vientos și Torrejón), precum și servicii aeriene militare.

Acest centru de control are și particularitatea de a furniza servicii centralizate pe întreg teritoriul național, prin Sistemele Centralizate de Navigație Aeriană REDAN (Air Navigation Data Network), CRAMI (Automatic Retransmission Center for Integrated Messages), SACTA (Automatic Air Navigation System), precum și sistemul de navigație prin satelit EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), printre altele.

Cladirea În vizită la Madrid Area Control Center de la Torrejón

Angajații Madrid Area Control Center de la Torrejón lucrează în ture. Fiecare controlor de trafic aerian lucrează 5 zile (două zile dimineață, două zile după-amiază și ultima tură de noapte) cu 3 zile pauză.

Mulțumim Direcției Generale pentru Mobilitate și Transport a Comisiei Europene (DG MOVE) pentru organizarea vizitei la Madrid ACC și reprezentanților Enaire pentru explicațiile extinse despre activitatea desfășurată. Evident, filmarea și fotografierea au fost interzise!

A fost o experiență plăcută și unică. A fost spectaculos să observ cum o mână de oameni reușesc să dirijeze sute de avioane simultan. Centrul de comandă e împărțit pe zone și fiecare zonă are mai mulți controlori de trafic aerian și câte doi supraveghetori. Inclusiv aviația militară are o zonă specială cu controlori de trafic aerian din sfera militară. Aparent pare greu și complicat, dar totul are o logică așa cum e construită aviația.

Viitorul în aviație va fi interesant inclusiv din punct de vedere al managementului traficului aerian. Dar despre spațiul aerian, drone și multiple modele de aparate de zbor, într-un alt articol!

Leave A Reply

Your email address will not be published.