blank

Haarlem – oraşul în care berea se produce într-o veche biserică (concurs)

0 1.147

Haarlem, situat la numai 24km de Amsterdam, este o destinaţie ideală pentru o scurtă excursie din capitala Olandei. Arhitectura oraşului este tipică regiunii de vest a Olandei, având canale şi case care datează din secolul XVII. Este cunoscut şi sub numele de “oraşul florilor”, deoarece din 1630 şi până în prezent, Haarlem este un important centru pentru comercializarea lalelelor.

Industria berii a fost foarte importantă pentru oraş, fiind un centru de fabricare a berii mult mai important decât Amsterdam sau Rotterdam. În perioada de glorie existau nu mai puţin de 100 de fabrici în oraş, însă industrializarea de la sfârşitul secolului XIX a stins tradiţia. În anii 1990, un grup de entuziaşti a recreat berea originală Haarlem după reţete vechi. Fabrica Jopen produce acum un număr variat de sortimente de bere, deschizând în 2010 o fabrica de bere într-o veche biserică.

În zonă segăsesc şi altfel de muzee:
Muzeul Teylers, cel mai vechi din Olanda, deţine lucrări ale lui Michelangelo sau Rembrandt, principalele exponate ale muzeului fiind în strânsă legătură cu arta, ştiinţa şi istoria naturală.

Muzeul Frans Hals, un tribut adus pictorului local, se afla într-o clădire din secolul XVII şi adăposteşte o mare colecţie de artă olandeză, unele dintre exponate datând de la începutul secolului XV.

Se mai poate vizita muzeul de psihiatrie (Het Dolhuys) sau muzeul Corrie ten Boom Museum, care de fapt a fost o ascunzătoare folosită de evreii din al doilea război mondial. Corrie, alături de tatăl şi sora ei, au construit o cameră secretă pentru a găzdui câteva persoane. Naziştii au găsit suspect numărul mare de provizii de hrană al familiei şi i-au arestat, dar nu au reuşit să îi găsească şi pe cei şase evrei care, într-un final, au scăpat. Din păcate, tatăl şi sora lui Corrie au murit în închisoare, aceasta reuşind să supravieţuiască şi să poată spune povestea mai departe.

Şi dacă tot am scris despre această minunată destinaţie, vă anunţ că, în perioada 8-15 aprilie 2014, KLM desfăşoară un concurs pe pagina de Facebook KLM Romania, scopul fiind acela de a promova orăşelul Haarlem. Pentru a câştiga, trebuie să raspundeţi rapid la întrebarea afişată, iar răspunsul cel mai apropiat de cel corect, oferit în cel mai scurt timp, câştigă.

Premiul constă în două bilete de avion dus-întors pe ruta Bucureşti-Amsterdam, cazare 2 nopţi la un hotel de lux din Haarlem şi vizitarea gradinii Keukenhof. Câştigătorul va fi anunţat pe 16 aprilie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.