Guvernul olandez pune în „stand by” împrumutul pentru KLM

1 310

Guvernul olandez a pus pe hold planul de salvare al companiei KLM, aripa olandeză a Air France AIRF.PA-KLM. Această consecință a venit ca urmare a deciziei piloților de a respinge înghețarea salariilor până în 2025.

KLM trebuia să primească un pachet de 3,4 miliarde de euro, inclusiv 1 miliard de euro în împrumuturi directe de la guvern. Luni la rând, compania aeriană a fost nevoită să își țină aproape toată flota la sol din cauza pandemiei și să anuleze mii de zboruri.

Pentru a trece peste pandemia de COVID-19, KLM are nevoie de ajutor financiar garantat de guvernul olandez. S-au purtat discuții cu sindicatele și multe dintre ele au acceptat condițiile impuse, mai puțin sindicatul piloților, care au fost deja de acord cu înghețarea salariilor până în martie 2022. Acest acord nu îi mulțumește pe cei din Guvern care solicită înghețarea salariilor tuturor angajaților KLM până în martie 2025.

Guvernul olandez a pus pe hold planul de salvare al companiei KLM

Înainte de anunțul guvernului, CEO-ul KLM, Pieter Elbers, a spus că „fără acest împrumut, KLM nu va reuși să treacă prin aceste vremuri dificile. KLM nu va da faliment imediat, doar că rezervele sale „nu pot dura mai mult de câteva luni”.

Ministrul olandez de finanțe, Wopke Hoekstra, a anunțat că împrumutul încă mai poate fi alocat, atâta timp cât KLM va fi de acord cu înghețarea salariilor pe termen lung.

Sindicatele care reprezintă echipajele de la sol și de cabină au fost de acord cu înghețarea prelungită a salariilor. În această privință, au semnat „clauza de angajament” a companiei aeriene cu Ministerul de Finanțe din Olanda.

Air France-KLM a raportat o scădere de 67% a veniturilor din al treilea trimestru, la 2,34 miliarde de euro, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când au înregistrat venituri de 7.45 miliarde de euro. Datoria netă a companiei aeriene a crescut cu 3 miliarde de euro, ajungând la 9 miliarde.

Până la finalul anului, KLM va concedia 15% din personal. Acest procent însumează aproximativ 5000 de angajați. De asemenea, odată cu al doilea val al pandemiei, numărul concedierilor este posibil să crească.

Leave A Reply

Your email address will not be published.