Guvernul a aprobat voucherele de vacanță pentru bugetari. Voucherele de vacanță pot fi primite și de angajații din mediul privat!

1 790

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar. Voucherele vor avea valoarea de 1450 lei, informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Guvernul a aprobat voucherele de vacanță

Voucherele de vacanţă, acordate de instituţiile publice, se adresează doar unităţilor afiliate care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile.

De la 1 aprilie 2022, unităţile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.

”În actualul context epidemiologic, a fost necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022. Decizia a fost luată în condiţiile în care o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător. De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon.”, transmit reprezentanţii Ministerului.

Conform acestora, în perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanţă urmează să fie emise doar pe suport electronic.

De asemenea, angajații din sectorul privat pot primi și ei vouchere de vacanţă, în valoare maximă de 13.800 de lei, echivalentul a şase salarii minim brute garantate pe ţară, anunță Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT). Angajatorii își pot deduce aceste cheltuieli.

Angajatorii care acordă vouchere de vacanță pot beneficia de deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal și sunt scutiți de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat, mai menționează comunicatul.

Cu voucherele de vacanță se pot achiziționa servicii de cazare plus servicii conexe

Voucherele de vacanță primite de salariați pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate și alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.