Grecia dorește să achiziționeze 6 avioane de luptă Dassault Rafale

0 482

Guvernul Greciei are în vedere achiziționarea a șase avioane de luptă Rafale de fabricație franceză, relatează presa locală. Grecia a plasat comanda inițială de 18 avioane de vânătoare Dassault Rafale pentru Forțele Aeriene Elene în ianuarie 2021. Contractul include 12 avioane Rafale folosite ale Forțelor Aeriene Franceze și 6 avioane noi, toate la standardul F3R, precum și o serie de arme (rachete anti-nave Exocet și rachete de croazieră SCALP).

Deducerea avioanelor de luptă din flota forțelor aeriene franceze a permis o achiziție mai rapidă și mai ieftină pentru Grecia, în urma tensiunilor teritoriale cu Turcia. Primele șase aeronave de luptă, preluate din inventarul Forțelor Aeriene Franceze, ar trebui să ajungă în Grecia în iulie 2021. Restul comenzii va fi livrat în două tranșe, în 2022 și 2023.

Contractul a fost estimat la 1.92 miliarde de euro pentru aeronave, cu încă 400 de milioane de euro pentru armament.

Autoritățile grecești ar putea lua în considerare și extinderea escadrilei 332 „Falcon” la 24 de avioane. “Un escadron are cel puțin 18 avioane de luptă. Un număr bun pentru un escadron de război este de 24”, a declarat o sursă militară pentru presa locală. Escadra urmează să fie situată în Tanagra, baza natală a 114th Combat Wing a Forțelor Aeriene Elene. Escadronul este obișnuit cu avioanele fabricate în Franța. După ce a utilizat aeronavele Mirage F1CG din 1975 până în 2003, în prezent este echipat cu aeronave de tip Mirage 2000-5.

Patru piloți ai Forțelor Aeriene din Grecia au început deja antrenamentele în Franța pentru a se obișnui cu avionul de vânătoare Dassault Rafale. Tehnicienii greci au început, de asemenea, să se antreneze cu omologii lor francezi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.