Rusia dorește propria statie spatiala, până în 2025
Rusia a anunțat planurile de a construi propria statie spatiala până în 2025. „Primul modul de bază pentru noua stație orbitală este deja în construcție”, a declarat Dmitry Rogozin, șeful Agenției Spațiale Ruse Roscosmos. Potrivit acestuia, această stație spațială rusă ar putea fi pusă pe orbită în 2025.
Prin urmare, acest anunț confirmă planul guvernului din Rusia de a achiziționa propria statie spatiala. Vicepremierul Dmitri Borissov a sugerat că țara sa ar putea abandona Stația Spațială Internațională (ISS). Moscova consideră că ISS se află în proces de „îmbătrânire”, spunând că se teme de o avalanșă de eșecuri, potrivit Directorului de Zbor al segmentului rus al stației internaționale. La rândul său, Borissov a menționat chiar un „dezastru” care va urma. „Nu putem pune în pericol viața cosmonauților”, a spus el.
Cooperarea spațială dintre Rusia Statele Unite se deteriorează și pe fondul tensiunilor internaționale.
Funcționarea ISS este unul dintre ultimele domenii de cooperare dintre Rusia și Statele Unite, care a cunoscut o perioadă de tensiuni accentuate începând cu 2014. Rusia a anunțat o serie de proiecte ambițioase în spațiu în ultimii ani. Cooperarea spațială cu Statele Unite se deteriorează, de asemenea, pe fondul tensiunilor internaționale. Rusia a abandonat un proiect pe Lună cu NASA, pentru a încerca să dezvolte un alt proiect cu China.
Într-adevăr, Moscova și Beijing au anunțat în martie că intenționează să construiască împreună o stație „la suprafața sau pe orbita” lunii. Cele două părți asigură că proiectul lor, al cărui calendar nu a fost încă specificat, va fi deschis „tuturor țărilor interesate și partenerilor internaționali”.
Statele Unite s-u remarcat recent în sectorul spațial, odată cu aterizarea pe Marte a robotului NASA, roverul Perseverance, pe 20 martie. De asemenea, micul elicopter Ingenuity Mars a fost trimis pe Planeta Roșie împreună cu roverul Perseverance unde a efectuat primul zbor motorizat pe o altă planetă. Zborul acestuia a dorit să demonstreze posibilitatea zborului în atmosfera rară a planetei.