Emil Dobrovolschi, unul dintre cei mai buni piloți de la TAROM, s-a retras!

0 15.029

La bordul avionului Airbus A318, pilotul TAROM, Emil Dobrovolschi, a fost întâmpinat astazi, pe pista aeroportulului din București, cu salut special dat de tunurile cu apă. Zborul RO642, efectuat de acesta de la Cluj-Napoca în Capitală, marchează retragerea sa oficială din activitate.

Cu 15.000 ore de zbor și 30 de ani vechime în TAROM, Emil Dobrovolschi a devenit parte din istoria companiei naționale de transport aerian.

Primirea sa este modul tradițional de a sărbători și celebra activitătea unui pilot. La ceremonie au participat colegi, personal de la Trafic aerian și echipe de Pompieri.

Sunt extrem de emoționat, nu mi-au spus nimic”, a mărturist Emil Dobrovolschi, după aterizare. „Este o onoare pentru mine. TAROM este locul în care m-am format, compania are o școală foarte bună de training și calitatea este demonstrată la nivel european. Împreună cu alți cinci piloți români am luat primul brevet european de pilot încă de pe vremea în care România nu era în UE și nici compania în JAA”, a mai adăugat acesta.

Angajat din ianuarie 1994 în TAROM, Emil Dobrovolschi a urcat toate treptele ierarhiei profesionale, de la copilot pe avionul Antonov 24, comandant de aeronavă și instructor pe avionul ATR 42/72, la comandant și instructor-examinator Airbus 320 și Airbus 310, pilot de recepție și control, și comandant al misiunilor speciale.

În 2004 a devenit pilot instructor TRI (A) și de atunci cei pe care i-a instruit au devenit căpitani pentru cel puțin 12 companii aeriene din întreaga lume.

De asemenea, este pilot Senior Examiner TRE(A) de Tip de Aeronavă certificat de EASA (Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației), ceea ce îi conferea autoritatea de a decide dacă piloții pot continua să zboare sau sunt suspendați de la zbor pentru o anumită perioadă. Cu o vastă experiență managerială, el a ocupat de-a lungul anilor diverse funcții de conducere în compania TAROM, cea mai importantă fiind cea de Director Operațiuni Zbor (2009-2011).

Întrebat despre unul dintre cele mai emoționante momente din zborurile sale, Emil Dobrovolschi a marcat încrederea și curajul pe care îl insufla pasagerilor: „Mi-a scris o doamnă despre experiența directă a familiei unei colege. O familie care nu a putut dormi câteva nopți înainte de zborul pe care urmau să își îmbarce fiica de 14 ani, pentru că le era frică de zborurui în sine.

Până la decolare, copila a înregistrat mesajul pe care eu îl transmiteam pasagerilor din aeronavă, pentru că a prins încredere imediat, efectul simțindu-l imediat și părinții. Eu am fost bucuros că am putut contribui la liniștea acestor oameni. Vă asigur că voi reveni și voi zbura pentru TAROM de cîte ori va fi nevoie de mine, și după momentul acestei retrageri. Am am pus TAROMUL în fața familiei de foarte multe ori și o voi face în continuare.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.