blank

EASA: zborurile cu un singur pilot nu sunt realiste până în 2030!

0 275

Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA) consideră că operațiunile cu avioane comerciale pilotate de un singur pilot nu sunt realiste până în 2030.

Într-un interviu acordat Reuters, Andrea Boiardi, expertul șef al adecvării operaționale la EASA, a respins ideea ca aeronavele comerciale vor fi operate de un singur pilot până în 2030. Cu toate acestea, nu a exclus ideea ca până în 2027 să se aprobe ca unele operațiuni să poată fi făcute cu un singur pilot în cockpit.

EASA nu aprobă zborurile cu un singur pilot în cockpit

Se ia în calcul ca în timpul zborului efectiv, la altitudinea de croazieră, să fie un singur pilot în cockpit. Însă în fazele de aterizare și decolare cu siguranță e nevoie de doi piloți la manșă. În istoria aviației, cele mai multe accidente cu victime s-au produs la aterizare sau decolare, chiar și cu doi piloți în cabina de pilotaj.

În prezent, sunt diferite proiecte de cercetare ce au rolul de a evalua fezabilitatea operațiunilor cu echipaj minim extins (eMCO) și a operațiunilor cu un singur pilot (SiPO). Aceste proiecte vor analiza volumul de lucru al pilotului, eroarea pilotului, incapacitatea pilotului, oboseala, inerția somnului și alte domenii critice legate de SiPO. 

Un astfel de proiect este întreprins de Airbus în colaborare cu Cathay Pacific. Scopul acestei inițiative este de a dezvolta și testa un sistem cu un singur pilot în cockpit pentru zborurile pe distanțe lungi.  Colaborarea Airbus și Cathay Pacific, precum și alte eforturi din industrie, urmăresc să abordeze deficitul de piloți din ce în ce mai mare din industria aviației. Cu toate acestea, piloții înșiși nu sunt convinși de că aceste proiecte vor da rezultatele dorite. 

Nici noi nu ne dorim zboruri cu un singur pilot în cockpit pentru că au fost accidente aviatice în care pilotul rămas singur a fost depășit de situație sau a acționat spre sinucidere (să nu uităm cazurile celebre Zborul 370 al Malaysia Airlines și Zborul 9525 al Germanwings).

Leave A Reply

Your email address will not be published.