Despre Halloween și oferta de la Vila Camelia (P)

0 758

Halloween, acea sărbătoare cu vampiri și bostani ciopliți, se apropie. Se sărbătorește în fiecare an pe 31 octombrie. Dacă aveați impresia că este o sărbătoare americană, vă înșelați. Halloween este o sărbătoare de origine celtică.Numele provine din limba engleză, de la expresia ”All Hallows’ Even”, sărbătoare creștină a tuturor sfinților. Totodată, în perioada Imperiului Roman era Ziua Pomona, iar la celtici era festivalul Samhain. Ca orice sărbătoare, a fost influențată de numeroase culturi.

halloween-2016-vila-camelia

Halloween 2016 Vila Camelia

Cum de au ajuns oamenii să se costumeze în vampiri, vrăjitori, mumii și alte personaje? Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se slăbește în ziua de Samhain, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoșii familiei erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirit rău pentru a le evita.

halloween-2016-vila-camelia-4

halloween-2016-vila-camelia-3

Cum a ajuns dovleacul să fie sculptat de Halloween? Simbolurile și obiectele artizanale asociate Halloweenului s-au dezvoltat în timp. La început se sculptau felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit de Halloween în Irlanda și Scoția. Însă imigranții veniți în America de Nord au folosit dovleacul, care erau mai accesibil și mai mari, dar și mai ușor de sculptat. Tradiția americană de modelare a dovlecilor este atestată de la 1837 și a fost asociată inițial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

Un alt obicei de Halloween este colindatul și ”Trick or Treat?” (Ne dați ori nu ne dați?). Ceva asemănător cu colindatul de Crăciun. De Halloween, copiii costumați colindă din casă în casă și întreabă: ”Trick or Treat?”. Dacă persoanele colindate refuză să ofere dulciuri, vor avea parte de o farsă din partea colindătorilor.

halloween-2016-vila-camelia-2

halloween-2016-vila-camelia-1

UNICEF a jucat un rol important în mișcarea ”Trick or Treat?”. În SUA, acest obicei a apărut pentru prima dată în 1950, într-o suburbie din orașul Philadelphia, care s-a extins pe plan național până în 1952. Însă colindatul era popular în Scoția și Irlanda încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În ultimii 20 de ani, sărbătoarea de Halloween a fost adoptată de multe alte țări din Europa, inclusiv de România. La noi nu este obiceiul colindatului, dar se organizeaza petreceri tematice, iar invitații merg costumați în personaje de basm, vrăjitori și vampiri etc. A fost preluat și obiceiul bostanilor sculptați.

Mic dejun Vila Camelia

———————————————————————

Sărbătoarea de Halloween este sărbătorită și de Vila Camelia. În fiecare an, vila este împodobită cu bostani ciopliţi, se organizează o cină barbecue și un foc de tabără. Pentru Halloween 2016, Vila Camelia a pregătit un pachet atractiv: 3 nopți de cazare (în cameră dublă) cu mic dejun, cina barbeque; foc de tabără – 345 lei/persoană. GRATUIT: locurile de joacă destinate copiilor în vila și curte; internet prin conexiune wireless; locuri de parcare supravegheate pentru turiștii vilei.

Atentie – locuri limitate.
Telefon: +40244312381
Email: [email protected]
Oferte Vila Camelia

Leave A Reply

Your email address will not be published.