De ce avioanele lasă o urmă albă pe cer?

0 628

În permanență văd mesaje ale unor oameni care se întreabă de ce avioanele lasă o dâră albă pe cer. Mulți merg spre teorii ale conspirațiilor și spun că ar fi chemtrails. În realitate vorbim de contrails, iar mai jos aveți o scurtă explicație a dârelor albe pe carel e puteți vedea pe cer după trecerea avioanelor.

blankblank

Avioanele propulsate de motoare cu reacție lasă urme albe în urma lor din același motiv pentru care uneori vă puteți vedea respirația. Gazele de evacuare fierbinți și umede de la motoarele cu reacție se amestecă cu atmosfera, care la altitudine mare are o presiune și o temperatură a vaporilor mult mai scăzută decât gazele de eșapament.

Motorul cu reacție elimină dioxid de carbon, oxizi de sulf și azot, combustibil nears, funingine și particule de metal, precum și vapori de apă.

Vaporii de apă conținuti în evacuarea jetului pot îngheța, iar acest proces de amestecare formează un nor foarte asemănător cu cel pe care îl face respirația ta călduroasă într-o zi rece de iarnă.

În funcție de altitudinea unui avion și de temperatura și umiditatea atmosferei, dârele pot varia în grosime, întindere și durată. Natura și persistența pistelor albe pot fi folosite pentru a prezice vremea. O dâră subțire, de scurtă durată, indică aer cu umiditate scăzută la altitudine mare, un semn de vreme frumoasă, în timp ce o scurgere groasă și de lungă durată reflectă aerul umed la altitudini mari și poate fi un indicator al unei furtuni.

Leave A Reply

Your email address will not be published.