blank

Curiozități despre Cubul Rubik

0 7

În 2024, CUBUL RUBIK aniversează 50 de ani! Inventatorul maghiar Erno Rubik, cunoscut pe plan global pentru crearea Cubului Rubik, sărbătorește un moment important, ce marchează 50 de ani de la lansare. Ceea ce a început ca un instrument didactic pentru înțelegerea spațiului și formelor geometrice s-a transformat într-un fenomen cultural, cu peste 500 de milioane de Cuburi Rubik vândute în întreaga lume.

În decursul istoriei, CUBUL RUBIK a născut și numeroase curiozități, iar mai jos le aveți pe cele mai interesante și populare:

#1 Cuburile Rubik sunt produse în diferite dimensiuni și forme

Primul model al Cubului Rubik, cunoscut atunci sub numele de Cubul Rubik, avea dimensiunile 2×2×2, în timp ce modelul actual, folosit pe scară largă în întreaga lume, are dimensiunile 3×3×3. Cubul este compus din 8 cuburi de colț, 6 cuburi de latură, 12 cuburi de muchie și un element central. De atunci, cuburile au fost proiectate în multe forme și dimensiuni diferite, cum ar fi 4×4×4, 5×5×5, piramidă și cuburi dodecaedrice (cu 12 fețe).

#2 Erno Rubik a avut nevoie de o lună pentru a reconstitui primul cub

După ce a amestecat complet cubul, nu credea că va putea vreodată să aducă fiecare față a cubului la culoarea inițială. După o lună întreagă de încercări, a reușit să aranjeze cubul astfel încât toate cuburile de aceeași culoare să fie pe aceeași față.

#3 Douăzeci de pași pentru a aranja cubul, indiferent cât de amestecat este

Oamenii s-au întrebat întotdeauna câte rotații sunt necesare pentru a aranja un cub din orice stare amestecată. De-a lungul anilor, acest număr a scăzut constant și acum sunt necesare maximum 20 de rotații pentru a aranja un Cub Rubik din orice poziție. Acest lucru a fost demonstrat în 2010 și acest număr nu a mai scăzut de atunci.

#4 Numeroase recorduri mondiale legate de Cubul Rubik

Conform Asociației Mondiale a Cuburilor, recordul pentru cubul 2×2×2 a fost stabilit de Maciej Czapiewski în 2016, în 0,49 secunde, în timp ce recordul mondial pentru cubul 3×3×3 este deținut de Yusheng Du, care a aranjat cubul în 3,47 secunde în 2018. Există și o tradiție îndelungată a cubului Rubik reconstituit cu ochii închiși, Tommy Cherry stabilind recordul anul acesta cu un timp de 14,61 secunde. Recordul pentru Cubul lui Rubik a fost stabilit și de roboți creați de om. Recordul actual este de 0,38 secunde.

#5 Cel mai scump Cub Rubik din lume costă 2,5 milioane de dolari

Diamond Cutters International a creat cel mai scump Cub Rubik din lume, Masterpiece Cube, în 1995 pentru a celebra a 15-a aniversare a invenției jocului. Cubul a fost creat folosind aur, diamante, safire, smaralde, ametiste și rubine. Valoarea sa este estimată la 2,5 milioane de dolari.

Leave A Reply

Your email address will not be published.