blank

9 sfaturi despre cum poţi să-ţi protejezi terminalele mobile în vacanţă

0 572

Cu toţii călătorim, mai mult sau mai puţin, şi ne bucurăm mereu când avem ocazia să evadăm din cotidian. Alegem destinaţia, facem planul de călătorie, pregătim bagajele şi alegem echipamentele IT&C pe care să le luăm cu noi. În vacanţă, telefoanele mobile şi tabletele devin cele mai utilizate dispozitive electronice, iar provocările şi ameninţările asociate acestora sunt diferite şi necesită o abordare specială.

Principalele probleme care pot apărea sunt furtul, pierderea dispozitivelor, descărcarea de aplicații ce conţin viruşi, furtul de informaţii sensibile și direcţionarea către site-uri şi documente compromise etc.

O soluție de securitate eficientă este crucială, însă la fel de importante sunt şi măsurile suplimentare. Iată o listă cu cele mai bune practici care vă țin datele protejate în vacanţă.

Fiți atenți ce aplicaţii descărcați şi de unde

Descărcați aplicaţii numai din magazinele oficiale ale operatorilor şi producătorilor precum Google Play şi Apple App Store. Soft-urile provenite de la distribuitorii neoficiali vă pot infecta telefonul sau tableta şi pot trimite mai departe, unor terţe părţi, informaţii private.

În vacanţă, în zone necunoscute, ați putea fi tentați să descărcați aplicații care să vă ajute să găsiți diferite locații precum restaurante, hoteluri sau muzee. Aveți însă încredere doar în cele care provin din surse autorizate. Pentru a evita descărcarea aplicațiilor nesigure din greşeală, verificați configuraţia terminalului accesând SETĂRI, SECURITATE şi asigurându-vă că opțiunea SURSE NECUNOSCUTE este NEbifată.

Accesați doar hot-spot-uri sigure

De multe ori, în călătorii, internetul nu este ca acasă şi ajungem să ne bucurăm de orice hotspot wireless public nesecurizat. Însă atenţie pentru că acestea sunt vulnerabile interceptărilor de trafic şi răspândirii viruşilor, întrucât nu sunt protejate de parole şi pot fi accesate de oricine. Imaginați-vă că cineva aflat în apropiere vă interceptează pachetele de date şi vede tot ce faceţi pe internet. Asigurați-vă că funcțiile Wi-Fi și Bluetooth sunt oprite atunci când nu le utilizaţi. Acestea vor consuma bateria și pot facilita accesul neautorizat la datele de pe dispozitivul mobil.

Opriți serviciul de date mobile atunci când nu îl utilizaţi

Serviciile de internet în roaming sunt foarte scumpe, iar o aplicație a unei rețele sociale care încearcă să se actualizeze la fiecare cinci minute va costa mai mult decât întregul plan de date achiziţionat.

Nu publicați pe platformele sociale detalii referitoare la locația în care vă aflați

Dacă vă actualizaţi regulat conturile de social media şi împărtăşiţi constant unde sunteți și ce faceți, configurați cu atenție accesul altora la informațiile din profilul dumneavoastră. Dacă acesta nu este accesibil exclusiv prietenilor, ați putea ajunge să divulgați informații ce pot fi utilizate de răufăcători, ca de exemplu să spuneți unor persoane complet străine că nu sunteți acasă. Ați fi de acord să puneți afișe mari prin tot orașul prin care să faceți public locul în care vă aflați?

Cel mai indicat ar fi să nu spuneţi public care este adresa voastră de domiciliu. În rest, cred că tuturor ne place să ne lăudăm cu locurile vizitate.

Fiți atenți la ofertele prea bune pentru a fi reale

Dacă primiți dintr-o dată oferte incredibil de avantajoase cu hoteluri de lux la prețuri foarte mici, rezervări de apartamente sau oferte de reîncărcare a telefonului mobil, ignorați-le. Un click pe link-urile incluse în emailuri pot infecta telefonul sau tableta şi vă pot atrage să completetați formulare cu informații personale.

Protejați-vă terminalul cu parole și opțiuni de criptare

În cazul în care cineva vă fură sau vă găsește telefonul mobil, îngreunați-i acestuia accesul la informațiile stocate. Criptați datele cu ajutorul unui software dedicat sau – dacă dispozitivul o permite – cu ajutorul opțiunii de criptare disponibile în terminal. Folosiți programe anti-theft pentru a vă găsi telefonul, a-l bloca sau a șterge informațiile de pe el de la distanță.

Tranzacțiile online folosind hotspot-uri nesecurizate sunt riscante

Autentificarea în orice cont de bancă implică date sensibile. Tastarea datelor sensibile în timpul conexiunilor nesecurizate este riscantă, întrucât traficul poate fi urmărit de persoane neautorizate. Pentru tranzacții bancare sigure puteți folosi un laptop, iar dacă acesta rulează Windows, o soluție dedicată precum Safepay vă ajută să efectuați tranzacții bancare în siguranță.

Alternativ puteți folosi o cartelă SIM locală pentru a utiliza pachetul de internet și pentru a efectua toate tranzacțiile sensibile prin 3G.

Nu accesați linkurile sau documentele atașate în emailuri venite la întâmplare. La fel ca și pe computer, e-mailurile pot avea documente atașate care conțin viruși pentru terminale mobile, iar un click pe un astfel de link vă poate instala software periculos pe telefon.

Instalați un program de protecție antivirus

Instalarea unei soluții antivirus și a unei soluții de protecție a datelor personale este imperativă. Alegeți însă o sursă reputată și urmăriți furnizorii care oferă și soluții de securitate pentru PC pentru a evita soluțiile de securitate false.

Mențineți software-ul actualizat

Menținându-vă sistemul de operare și aplicațiile actualizate, vă asigurați că aveți cele mai recente versiuni de software pentru a face față celor mai recente amenințări.

Pentru protecția terminalelor mobile cu Android, Bitdefender recomandă folosirea soluției complete de securitate Bitdefender Mobile Security.

Leave A Reply

Your email address will not be published.