Condițiile de intrare în Cehia: formular, test COVID-19, izolare la domiciliu

1 1.895

STARE DE URGENŢĂ: DA, în perioada 15 februarie 2021, ora 0.00 – 28 martie 2021, ora 24.00.Începând cu data de 30 ianuarie 2021, autoritățile cehe au decis interzicerea tuturor călătoriilor neesențiale în Republica Cehă pentru toți cetățenii străini, independent de clasificarea statelor de proveniență în funcție de nivelul de risc de infecție. Începând cu 26 februarie sunt interzise călătoriile cetățenilor cehi și ale cetățenilor străini cu rezidența pe teritoriul ceh în statele cu risc extrem de infectare cu noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2.

Începând cu data de 26 februarie 2021, statele sunt clasificate potrivit nivelului de risc de infecție, după cum urmează:

  • Lista verde (risc scăzut): Vatican, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Republica Coreea, Thailanda și Islanda.
  • Lista portocalie (risc mediu): Finlanda, Grecia, Norvegia și Danemarca.
  • Lista roșie (risc ridicat): Austria, Germania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Franța (cu excepția teritoriilor de peste mări), Ungaria, Italia, Regatul Țărilor de Jos (cu excepția teritoriilor de peste mări), România, Suedia, Elveția, Irlanda, Luxemburg, Cipru, Liechtenstein, Lituania, Malta, Spania și Portugalia. În această categorie sunt incluse și Insulele Azore, Insula Madeira și Insulele Canare.
  • Lista roșu închis (risc foarte ridicat): Croația, Estonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Letonia, Slovacia și Slovenia. De asemenea, în această categorie intră toate statele terțe, cu excepția celor incluse pe lista verde.
  • Lista neagră (risc extrem): Botswana, Swaziland, Africa de Sud, Kenya, Lesotho, Malawi, Mozambic, Tanzania (inclusiv Zanzibar și Pemba), Zambia, Zimbabwe și Brazilia.

România se află pe lista statelor din zona roșie. Cetățenii români pot călători în Republica Cehă numai pentru motive bine întemeiate, respectiv întoarcerea la reședință, relații de muncă, studii, rațiuni familiale. Sunt excluse călătoriile în scop turistic.

În eventualitatea efectuării unei călătorii în Cehia, cetățenii români au următoarele obligații:

  • completarea, anterior sosirii în Cehia, a Formularului Electronic de Localizare (Public Health Passenger Locator Form) disponibil la adresa www.prijezdovyformular.cz;
  • prezentarea la intrarea pe teritoriul ceh a rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR realizat cu maximum 72 de ore înainte sau a unui test antigen, efectuat cu cel mult 24 de ore anterior sosirii în Cehia;
  • să se autoizoleze la locul de destinație;
  • să efectueze un al doilea test tip PCR în Cehia, în cel mult 5 zile de la sosire. Măsura autoizolării se suspendă numai după prezentarea rezultatului negativ al celui de-al doilea test Direcției Locale de Sănătate Publică;
  • să poarte o mască respiratorie FFP2 sau echivalent sau o mască chirurgicală de unică folosință în afara domiciliului, pentru o perioadă de 10 zile de la sosirea în Cehia.

Atenție! Lucrătorii și elevii sau studenții au obligația de a-și informa angajatorul, respectiv unitatea de învățământ asupra efectuării oricărei călătorii cu o durată mai mare de 12 ore în ultimele 14 zile, într-un stat din categoria portocalie, roșie și roșu închis.

Mai multe informații cu privire la intrarea în Cehia!

Leave A Reply

Your email address will not be published.