blank

Condițiile de călătorie în Marea Britanie, valabile de la 1 ianuarie. Tot ce trebuie să știți ca cetățeni români!

0 709

De la 1 ianuarie, condițiile de călătorie în Regatul Unit s-au schimbat. După cum bine știți, Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, iar perioada de tranziție s-a încheiat. Odată cu încheierea Brexitului, s-au schimbat relațiile dintre UK și țările Uniunii Europene.

Condițiile de călătorie în Marea Britanie

Iată la ce trebuie să fiți atenți ca cetățeni români dacă veți efectua vizite în UK:

  • Plata cu cardul: Tranzacțiile dintre UE și Regatul Unit nu vor mai fi acoperite de normele UE care limitează comisioanele interbancare. Acest lucru poate conduce la o suprataxă pentru plățile cu cardul.

Vă recomandăm să verificați, înainte de călătorie, tarifele care vă vor fi aplicate la plățile efectuate în UK.

  • Roaming: Furnizorii de servicii de roaming care își desfășoară activitatea în UE pot aplica clienților o suprataxă atunci când aceștia utilizează servicii de roaming în Regatul Unit.

Înaintea deplasării în Marea Britanie, recomandăm să verificați cu furnizorul de servicii de telefonie tarifele care vor fi aplicate pe durata vizitei în acest stat.

Se poate călători în baza cărții de identitate până la 30 septembrie 2021

Până la data de 30 septembrie 2021, cetățenii români pot utiliza cartea de identitate pentru a intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. După această dată, intrarea în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi posibilă doar în baza pașaportului (simplu electronic sau simplu temporar).

Cetățenii români care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naționale de identitate până la 31 decembrie 2025.

Mai trebuie să știți că toate sumele de peste 10.000 GBP în numerar vor trebui declarate. Se poate face online, cu minimum 72h înainte de călătorie, folosind acest link sau la punctul de trecere al frontierei, dacă nu ati avut posibilitatea de a declara online.

ATENȚIE! Pe lângă condițiile de călătorie menționate mai sus, trebuie să le respectați și pe cele setate în contextul pandemic de COVID-19.

Leave A Reply

Your email address will not be published.