Condițiile de călătorie în Lituania: test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și izolare

0 653

STARE DE URGENȚĂ: DA, începând cu 27 februarie 2020.STAREA DE CARANTINĂ: DA

Începând cu data de 7 noiembrie 2020, ora 00:00, a fost instituită starea de carantină pe întreg teritoriul statului, până la data de 31 martie 2021, ora 00:00.

În contextul apariției noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2, Lituania a înăsprit condițiile de intrare pe teritoriul național. Astfel, lista statelor afectate de pandemia de COVID-19 publicată de guvernul lituanian pe pagina de internet: https://koronastop.lrv.lt/en/ include atât statele în care au fost identificate noile tulpini, cât și statele membre UE incluse în categoria roșie, conform informațiilor publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor: https://www.ecdc.europa.eu/en.

Test cu rezultat negativ pentru COVID-19

Începând cu data de 10.03.2021, toți călătorii care sosesc în Lituania cu mijloace de transport comercial autorizat (pe rute internaționale, organizate și operate de transportatori ca servicii regulate, speciale sau charter, cu orice mijloace de transport) trebuie să prezinte un document tradus în limba lituaniană, engleză sau rusă, care atestă rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu până la 72 de ore înainte de sosire. 

Persoanele care se deplasează în Lituania cu mijloace de transport proprii trebuie să prezinte un rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau să se testeze la sosirea în acest stat, în termen de 24 ore.

Conform hotărârii guvernului lituanian, testele serologice pentru anticorpi nu mai sunt acceptate la intrarea pe teritoriul acestui stat.

Suplimentar acestei măsuri, persoanele care sosesc în Republica Lituania trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea suspendării măsurii după o perioadă de 7 zile dacă efectuează un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, începând cu a 7-a zi, al cărui rezultat este negativ, iar persoana în cauză nu prezintă simptome ale unei infecții respiratorii (febră, tuse, dificultăți de respirație).

Totodată, toate persoanele care intră în Republica Lituania trebuie să completeze formularul de pe pagina de internet a Centrului Național Lituanian de Sănătate Publică (NPHC https://keleiviams.nvsc.lt/en/form) și să prezinte confirmarea primită – codul QR – la momentul îmbarcării. Persoanele care se deplasează individual, pe cale rutieră, trebuie să se înregistreze electronic la Centrul Național de Sănătate Publică – NPHC, în cel mult 12 ore de la momentul sosirii în acest stat.

Tranzitul:

Restricțiile nu se aplică în situația tranzitării teritoriului Republicii Lituania.

Excepții:

Membrii echipajelor companiilor implicate în transporturi comerciale internaționale (inclusiv rutiere) sunt exceptați de la măsurile de autoizolare și testare.

Persoanele care au fost confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în Republica Lituania sau care au fost vaccinate împotriva COVID-19 sunt exceptate de la măsura prezentării testului și a autoizolării, cu condiția prezentării unui certificat medical (în limba lituaniană, engleză sau rusă) din care să reiasă acest aspect.

Măsura autoizolării:

Persoanele care sosesc din state în care au fost identificate tulpini ale virusului SARS-CoV-2 cu o răspândire accelerată sunt supuse unor condiții de izolare mai stricte. Astfel, persoanele în cauză nu pot părăsi locul izolării decât dacă necesită asistență medicală urgentă și trebuie să se deplaseze la o unitate medicală sau la un punct mobil de testare.

Persoanele supuse măsurii izolării pot participa la ceremoniile funerare pentru rudele apropiate, pot schimba locația în care se efectuează izolarea sau se pot deplasa pentru vizite medicale, cu permisiunea Centrului Național de Sănătate Publică (NPHC).

Persoanele care sosesc din state în care răspândirea noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2 este accelerată trebuie să se autoizoleze într-o locuință/cameră separată.

Autoizolarea în același spațiu este permisă numai pentru persoanele care au călătorit împreună, cu excepția copiilor, cărora li se va permite să rămână alături de membrii familiei, pe întreaga perioadă a autoizolării.

Persoanele care sosesc din alte state afectate de pandemia de COVID-19 pot părăsi locația unde efectuează autoizolarea și pot efectua deplasări pe o rază de 1 km în jurul acesteia, fără notificarea NPHC. De asemenea, persoanele în cauză se pot autoizola în același apartament cu membrii familiei care nu au călătorit în străinătate, într-o cameră separată, fiind necesară limitarea contactului cu celelalte persoane din locuință.

Leave A Reply

Your email address will not be published.