Avion intarziat? Zbor anulat? >>Solicita acum despagubiri<< pentru zborul
intarziat sau anulat! Poti obtine pana la 600€!

Condiții de călătorie în Slovacia: prezentarea unui test negativ tip RT-PCR pentru SARS-CoV-2

0 798

SITUAȚIE DE URGENȚĂ: DA, în vigoare de la data de 1 octombrie 2020fiind prelungită până la data de 19 martie 2021.

În contextul măsurilor adoptate de Republica Cehă, au fost instituite controale ale Poliției cehe la punctele de frontieră cu Slovacia. Timpul de așteptare la intrarea pe teritoriul Republicii Cehe, dinspre Slovacia, ar putea fi afectat din cauza controalelor efectuate la frontiera comună ceho-slovacă.

Între Slovacia și Austria sunt închise trei puncte de trecere a frontierei peste râul Morava, între: Zahorska Ves şi Ansrn an der March; Devinska Nová Ves şi Castelul Hof (Podul Libertății, pentru ciclişti); Devin şi Hainburg.

Începând cu data de 17 februarie 2021, ora 06:00, este abrogată lista „verde”

Începând cu data de 17 februarie 2021, ora 06:00, este abrogată lista „verde”, precum și posibilitatea de a trece frontierele Republicii Slovacia în baza unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

Astfel, începând cu data de 17 februarie 2021, toate persoanele care intră pe teritoriul Slovaciei, cu excepția lucrătorilor/locuitorilor transfrontalieri din statele învecinate Slovaciei, în anumite condiții, sunt supuse măsurii de autoizolare pe durata a 14 zile. Suplimentar, este necesar ca persoanele care sosesc în Slovacia să respecte următoarele condiții obligatorii:

  • să se înregistreze pe pagina de internet: http://korona.gov.sk/ehranica, cel mai târziu la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace și să prezinte, la solicitarea autorităţilor, dovada înregistrării;
  • dacă sosesc pe cale aeriană, trebuie să completeze un formular electronic pentru zbor, anterior sau la momentul sosirii, acesta fiind disponibil la pagina de internet: https://www.mindop.sk/covid/.

Măsura autoizolării se efectuează fie la domiciliu, împreună cu toate persoanele din aceeași locuință, fie într-o facilitate amenajată de autoritățile locale, fiind necesară anunțarea medicului de familie sau a autorității de sănătate regională relevantă. Măsura autoizolării se încheie dacă rezultatul testului molecular tip RT-PCR, efectuat cel mai devreme în a opta zi de izolare, este negativ.

Izolarea se poate incheia în a 8-a zi daca se face test sau în a 14-a zi fără test

Persoanele care au călătorit, cu 14 zile anterior intrării pe teritoriul Slovaciei, exclusiv în state membre UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Confederația Elveţiană şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord,  au obligaţia de a se autoizola până la efectuarea unui test molecular tip RT-PCR, cel mai devreme în a 8-a zi de izolare (costul testării fiind suportat de autoritățile slovace).

Dacă persoana optează să nu efectueze testul pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau este asimptomatică, măsura izolării se încheie în a 14-a zi. Copiii cu vârsta de până la 10 ani nu sunt obligaţi să fie supuşi testării pentru infecția cu SARS-CoV-2, iar măsura izolării se va încheia în acelaşi moment pentru toate persoanele din locuinţa comună.

Persoanele care au călătorit în alte state decât cele menţionate mai sus, cu 14 zile anterior intrării pe teritoriul Slovaciei, au obligaţia de a intra în autoizolare, de a efectua un test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, cel mai devreme în a 8-a zi de izolare. Măsura izolării se finalizează doar dacă testul efectuat în Slovacia este negativ, testarea fiind obligatorie.

Persoanele care locuiesc sau își desfășoară activitatea în state membre UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Confederația Elveţiană şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și care s-au vindecat recent de infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau s-au vaccinat pentru COVID-19 și care au domiciliul sau reședința temporară în Slovacia, trebuie să respecte următoarele măsuri la revenirea în Slovacia:

  • să se înregistreze prin intermediul paginii de internet: http://korona.gov.sk/ehranica cel mai târziu la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace și să prezinte, la solicitarea autorităţilor, dovada înregistrării;
  • să prezinte dovada locului de muncă sau al domiciliului în străinătate sau confirmarea medicului că persoana este vindecată de COVID-19 sau confirmarea efectuării celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19, cu cel puţin 14 zile anterior;
  • să deţină un rezultat negativ al unui test tip RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore;
  • să se autoizoleze 14 zile, până la efectuarea unui test tip RT-PCR, cel mai devreme în a 8-a zi de izolare, pe cheltuiala statului slovac sau, dacă sunt asimptomatice, pot încheia izolarea după 14 zile;
  • dacă persoana doreşte finalizarea perioadei de izolare mai devreme de a 8-a zi, va trebui să efectueze un test tip RT-PCR pe propria cheltuială, iar dacă rezultatul este negativ, poate ieşi din autoizolare (carantină).

Măsurile privind autoizolarea NU se aplică echipajelor de transport de marfă

Dacă persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19 sau care s-au vindecat, recent, de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, care au domiciliul sau reşedinţa temporară în Slovacia, au vizitat alte state decât statele membre UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveţia sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord,  sunt obligate să efectueze testul pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 pentru a ieşi din autoizolare (carantină).

Măsurile privind autoizolarea NU se aplică echipajelor de transport de marfă, paramedicilor, lucrătorilor serviciilor funerare, din infrastructura critică, persoanelor care au nevoie de tratament sau diagnostic etc., cu utilizarea echipamentelor specifice de protecție și păstrarea condiţiilor de igienă.

Mai multe informații cu privire la condițiile de călătorie și tranzit în Slovacia!

Leave A Reply

Your email address will not be published.