Comisia Europeană anchetează împrumutul de 400 milioane EURO oferit de Italia către Alitalia

0 367

Pe 28 februarie 2020, Comisia Europeană a anunțat deschiderea unei anchete privind un împrumut de 400 de milioane de EURO acordat de Italia către Alitalia. Ancheta verifică dacă acest ajutor de stat respectă normele Uniunii Europene. Comisia lucrează îndeaproape cu autoritățile italiene pe această temă.

La finalul anului 2019, guvernul italian a anunțat că va sprijini compania aeriană Alitalia cu 400 de milioane de EUR, bani dați sub formă de împrumut. Scopul este de a eficientiza compania și poate se va găsi cineva să cumpere activele companiei.

Alitalia se află în mijlocul unei anchete UE

Din mai 2017, Alitalia este sub administrație extraordinară în conformitate cu legea falimentului italian. Planul de restructurare și eficientizare a fost respins de angajații companiei. Acesta prevedea concedierea a 1700 de angajați din cei 11000 pe care-i are compania. De atunci, guvernul italian a căutat mai mulți cumpărători, dar fără succes.

Menționăm că în 2018, Comisia Europeană a deschis o altă anchetă pentru un ajutor de stat în valoare de 900 de milioane de EUR. Ancheta este în desfășurare și independentă de noua anchetă aprofundată.

Ajutorul de stat este supus unei monitorizări foarte stricte din partea executivului european. Poate aduce un avantaj neloial companiei în detrimentul competitorilor și astfel poate fi denaturată concurența în Uniunea Europeană. În mod normal, ajutoarele de stat sunt interzise, dar pot exista și excepții.

Tot despre excepție vorbim și în cazul companiei TAROM, care a primit un ajutor de stat în valoarea de 36,7 milioane EUR (aproximativ 176 milioane RON). Acest împrumut a fost aprobat de Comisia Europeană.

Liniile directoare ale Comisiei privind ajutorul de salvare și restructurare permit statelor membre să sprijine companiile aflate în dificultate. Ajutorul de salvare poate fi oferit cu termen de rambursare în șase luni, timp în care compania trebuie să vină cu un plan de restructurare și eficientizare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.