Cetățenii UE nevaccinați se vor confrunta cu restricții mai aspre de călătorie

0 4.001

Comisia UE a propus modificarea modului în care țările sunt clasificate pe harta semaforului, măsură ce ar putea intra în vigoare din 10 ianuarie 2022. În prezent, harta publicată săptămânal de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) ia în considerare doar numărul de cazuri de COVID-19, testele și ratele de deces. Comisia dorește acum ca ECDC să actualizeze hărțile ținând cont și de ratele de vaccinare.

Ținând cont de progresul în ceea ce privește absorbția vaccinului, Comisia propune adoptarea criteriilor și pragurilor utilizate pentru harta semaforului. Criteriul cazurilor noi ar trebui să fie ponderat de utilizarea vaccinului în aceeași regiune, pentru a ține cont de faptul că vaccinarea reduce riscul de transmitere a COVID-19”, notează Comisia Europeană în propunerea sa, adăugând totodată că rata de testare ar trebui să constituie al treilea criteriu.

Dacă propunerea Comisiei Europene se va aplica, atunci unele țări, precum România, Bulgaria și Slovacia, vor rămâne în categoria roșu închis pentru o perioadă foarte lungă de timp, indiferent de numărul de noi cazuri de COVID-19, și asta pentru că au cele mai mici rate de vaccinare:

  • Bulgaria 24,8%
  • România 37,3%
  • Slovacia 45,8%
  • Croația 46,8%
  • Polonia 53,7%
  • Slovenia 54,3%
  • Ungaria 59,1%

Aceasta înseamnă că cetățenii nevaccinați împotriva COVID-19 că vor fi supuși mai multor restricții de călătorie începând cu luna ianuarie 2022. Comisia recomandă menținerea culorilor actuale: „verde”, „portocaliu”, „roșu” și „roșu închis”. Astfel, călătoriile în țări cu rate mai mici de vaccinare vor fi, de asemenea, descurajate pentru cetățenii UE.

Comisia UE și-a propus ca certificatele de vaccinare COVID-19 să fie valabile doar nouă luni

Prin aceeași recomandare, Comisia UE și-a propus ca certificatele de vaccinare COVID-19 să fie valabile doar nouă luni în loc de o perioadă de 12 luni. De asemenea, a propus includerea a treia doze în certificatele digitale de vaccin COVID-19, adăugând că un Green Pass trebuie eliberat după administrarea fiecărei doze.

„Pe 17 noiembrie 2021, Comisia a adoptat reguli standard cu privire la modul de codificare a unei doze de rapel în certificatul digital COVID UE: doza booster după un vaccin cu două doze va fi reflectată ca 3/3 în certificat, iar doza booster în urma unui vaccinul cu doză unică va fi reflectată ca 2/2”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.