Cetatea Râşnov şi fondurile Regio

0 590

Îmi place să călătoresc, să zbor, să descopăr locuri noi, în ţară şi peste hotare. Înainte să descoperim frumuseţile altor ţări, cred că ar trebui să descoperim România, o ţară cum rar poţi vedea în lume. Îmi place să vizitez zone cu peisaje superbe, care să-şi taie respiraţia, dar şi castele, cetăţi şi multe alte monumente încărcate de istorie.

Unul dintre multele locuri unde vreau să ajung este şi Cetatea Tărănească Râşnov, un obiectiv nu foarte greu de atins. Am auzit doar poveşti frumoase, oameni încântaţi şi am văzut imagini superbe cu cetatea şi împrejurimile.

M-am bucurat să citesc şi despre implicarea autorităţilor locale, care au în plan restaurarea cetăţii şi chiar construirea unui ascensor de acces la Cetatea Râşnov pe plan înclinat, toate acestea prin atragerea de fonduri Regio. Pentru acest ascensor, contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost semnat încă din luna iunie 2013, suma totală ridicându-se la 15.3 milioane de lei, din care aproape 6 milioane de lei din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Conform soluţiei tehnice propuse, calea de rulare a ascensorului de 165 m lungime va fi parcursă în aproximativ 1 minut şi 10 secunde. Realizarea ascensorului pe plan înclinat va conduce la reducerea duratei de deplasare către Cetate, de la 24 de minute la 15 minute. Capacitatea de transport a acestui ascensor va fi de 648 persoane/zi, fapt care va duce, considera iniţiatorii proiectului, la creşterea numărului de vizitatori ai Cetăţii Râşnov cu 16%, de la 198.226 la 229.942 persoane, la finalul primului an de exploatare a investiţiei.

Durata întregului proiect este de 17 luni, ceea ce înseamnă că ascensorul va deveni funcţional la sfârşitul anului 2014. Mai multe despre acest proiect puteţi citi la pagina 14 din Revista Regio (Nr.25, Februarie 2014).

Asta demonstrează că se pot face multe investiţi frumoase dacă ne dorim cu adevărat. Am văzut multe fonduri cheltuite ineficient, dar avem şi dovezi clare care demonstrează contrariul. Am văzut monumente istorice reabilitate pe fonduri Regio, am văzut pensiuni şi hoteluri construite prin atragerea de astfel de fonduri şi multe alte proiecte de infrastructură.

Cetatea Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov, județul Brașov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea. Oraşul Râşnov se află în partea superioară a Țării Bârsei, la circa 15 km sud-vest de orașul Brașov, pe vechiul drum comercial care lega – prin trecătoarea Bran – bătrâna cetate a Brașovului de capitala de odinioară a Țării Românești, Câmpulung Muscel.

Despre Cetatea Râşnov nu vă pot spune prea multe pentru că încă nu am ajuns, dar sunt mulţi bloggeri de travel şi nu numai care au vizitat aceste locuri: Anda (foto), Petrus, Aura şi lista rămâne deschisă. Voi reveni cu mai multe detalii după ce voi vizita personal aceste locuri minunate.

Leave A Reply

Your email address will not be published.