blank

Cele mai înalte și spectaculoase 10 clădiri din Europa.

1 14.567

Când alegem să călătorim în city break-uri, pe lângă relaxare și experiența culturală, încercăm să vizităm numeroase obiective turistice. Unele au arhitecturi spectaculoase, altele au istorii impresionante, dar mai sunt și clădiri ce atrag prin înălțimea lor. Nu este nevoie să călătorim până în America sau Asia pentru a vedea clădiri uimitoare. Arhitecții și inginerii constructori au reușit să ridice asemenea clădiri și în Europa. Unii dintre ei au fost, de asemenea, foarte inventivi atunci când a venit vorba de mega-structuri.

Cele mai înalte și spectaculoase clădiri din Europa.

10. Intempo (Benidorm, Spania)

Intempo (Benidorm, Spania)
Intempo (Benidorm, Spania)

Acest zgârie-nori (189 m) a fost finalizat în 2014, la 7 ani de la începerea proiectului. Criza imobiliară spaniolă a încetinit semnificativ proiectul. Un apartament din acest zgârie-nori este mai puțin costisitor decât orice apartament din cele mai elegante cartiere din Paris, dar prețul este totuși mai mare de 6000 de euro pe metru pătrat.

9. Turning Torso (Malmö, Suedia)

Turning Torso este una dintre cele mai înalte clădiri din Europa și este cel mai înalt turn din Scandinavia (190 m, 57 de etaje). Numele său se datorează formei sale răsucite, un fapt tehnologic, deoarece este primul zgârie-nori din lume cu o astfel de formă.

8. Tour Montparnasse (Paris, Franța)

Tour Montparnasse (Paris, Franța)
Tour Montparnasse (Paris, Franța)

Mulți parizieni încă se gândesc la Montparnasse ca fiind cel mai înalt turn din Franța. Nu mai este, dar este cel mai faimos și cel mai vizitat. Urcați în vârful Turnului Montparnasse, pentru o vedere uimitoare asupra Turnului Eiffel.

Cu o înălțime de 210 m și 59 de etaje, turnul Montparnasse a fost cea mai înaltă clădire din Franța până în 2011 când a fost renovat „First Tower” din districtul La Défense.

7. First Tower (Paris, Franța)

Primul Turn pare mai mic, dar este de fapt mai înalt decât Palatul Culturii și Științei, cu o înălțime 231 m. Este, de asemenea, mai recent (1974), dar a fost renovat în 2010 și au fost adăugate structuri arhiteturale noi pentru a-i crește înalțimea. Acum depășește Turnul Montparnasse, care era până atunci cel mai înalt zgârie-nori din Franța.

6. Palatul Culturii și Științelor (Varșovia, Polonia)

Palatul Culturii și Științelor (Varșovia, Polonia)
Palatul Culturii și Științelor (Varșovia, Polonia)

Palatul Culturii și Științelor, cu cei 237m ai săi, ar trebui clasat deasupra „One Canada Square”, dar înălțimea primului include antena sa înaltă! Are o înălțime de aproximativ 188 de metri și 42 de etaje. Nu este nevoie să-l admirați de jos, puteți urca în vârf și puteți vizita cea mai înaltă clădire din Polonia. Priveliștea este uluitoare de la etajul 31.

5. One Canada Square (Londra, Marea Britanie)

Acesta a fost cel mai înalt zgârie-nori din Londra pentru o lungă perioadă de timp, până la deschiderea „The Shard”. Are 235 m înălțime și 50 de etaje. Inițial ar fi trebuit să fie ceva mai înalt (250 m), dar proiectul nu a fost acceptat din cauza aeroportului Londra City.

4. Torre de Cristal (Madrid, Spania)

Torre de Cristal (Madrid, Spania)
Torre de Cristal (Madrid, Spania)

Torre de Cristal este un zgârie-nori din zona de afaceri Cuatro Torres (CTBA) din Madrid. Finalizat în anul 2008, are o înălțime finală de 249 m și se clasează ca cea mai înaltă clădire din Spania și a treia din Uniunea Europeană. A fost proiectat de Cesar Pelli și construit de Dragados.

3. Messeturm (Frankfurt, Germania)

Messeturm este un zgârie-nori de 63 de etaje, 257 m, situat în districtul Westend-Süd din Frankfurt. Este a doua cea mai înaltă clădire din Frankfurt, a doua cea mai înaltă clădire din Germania și a doua cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană. A fost cea mai înaltă clădire din Europa de la finalizarea sa în 1991 până în 1997, când a fost depășită de Turnul Commerzbank, care este situat tot în Frankfurt.

Helmut Jahn a conceput Messeturm într-un stil arhitectural postmodern. Este considerat unul dintre clasicii de design printre zgârie-nori europeni. În ciuda numelui său, Messeturm nu este folosit pentru expoziții de târguri comerciale, ci ca clădire de birouri. Este una dintre puținele clădiri din Germania cu propriul cod poștal (60308), celelalte fiind Opernturm, un alt zgârie-nori din Frankfurt și stația de vârf de pe Zugspitze.

2. Commerzbank Tower (Frankfurt, Germania)

Commerzbank Tower (Frankfurt, Germania)
Commerzbank Tower (Frankfurt, Germania)

Mai vechi și doar puțin mai mic decât „The Shard”, la 300 m înălțime, Turnul Commerzbank datează din 1997 și a fost proiectat de celebrul arhitect Norman Foster. Este una dintre clădirile emblematice ale orașului. După cum sugerează și numele său, turnul este încă sediul central al Commerzbank și a fost de mulți ani cea mai înaltă clădire din Europa.

1. The Shard (Londra, Marea Britanie)

„Ciobul” are o înălțime de 309.6 m și are 72 de etaje, fiind cea mai înaltă clădire din Europa. The Shard este un zgârie-nori cu birouri și apartamente de lux, un hotel si un restaurant. Clădirea poate fi văzută de aproape peste tot în Londra. Este situată lângă London Bridge, o altă emblemă a orașului Londra. Inițial turnul a fost numit „The London Bridge Tower”, dar a fost redenumit „The Shard”, deoarece arată ca „o bucată de sticlă prin inima Londrei istorice”. Dacă ajungeți la Londra, trebuie să urcați pe platforma clădirii, la ultimul etaj, pentru a admira o panoramă unică a orașului.

Bonus: Varso Tower (Varșovia, Polonia)

Varso Tower (Varșovia, Polonia)
Varso Tower (Varșovia, Polonia)

Orizontul deja impresionant din Varșovia se va putea lăuda în curând cu cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană și din Europa. Având o înălțime de 310 metri, Turnul Varso va depăși „Shardul din Londra” pentru a deveni cea mai înaltă structură din Europa (cu excepția Rusiei). Diferența dintre cele două cladiri va fi de doar 0.4 metri. Costrucția clădirii se va finaliza la sfârșitul anului 2021, iar din 2022, aceasta se va deschide și pentru public.

În top au fost incluse doar clădiri. Altfel, cea mai înaltă structură din Europa ar fi La Tour Eiffel. Turnul are 324 de metrii înălțime și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit, turnul era cea mai înaltă clădire din lume. Întreținerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri datorită contracției și dilatării aliajului de metale.

În acest top nu au fost incluse clădirile din Rusia (Lakhta Centre, Federation Tower, OKO Residential Tower) și Turcia (Skyland Residential și Office Towers) pentru că vom pregati articole separate.

Leave A Reply

Your email address will not be published.