blank

Cât costă pașaportul și care sunt modalitățile de plată?

În Uniunea Europeană, majoritatea românilor aleg să călătorească cu CI-ul (cartea de identitate). Ceea ce nu e rău, dar uneori poate fi un dezavantaj. În aeroporturile foarte aglomerate, cozile la ghișeele de control par interminabile. Posesorii de pașapoarte pot trece mai repede prin filtrul de control, existând unele porți speciale prin care se poate trece doar cu pașaport electronic.

0 2.320

Pașaportul poate fi un act indispensabil pentru mulți dintre noi, cei ce călătoresc în UE și în afara granițelor UE. Recunosc că și noi alegem să călătorim în UE cu CI-ul, dar avem în plan să ne schimbăm obiceiul. Pașaportul te poate scăpa de cozile interminabile din aeroporturile foarte aglomerate.

Plus de asta, conform noilor legi, paşaport simplu electronic are o valabilitate de 10 ani, iar tarifele nu sunt de speriat. Cât mai costă un pașaport? Direcția Generală de Pașapoarte a emis un comunicat prin intermediul căreia ne informează noile tarife:

Cât costă pașaportul

– paşaport simplu electronic cu valabilitate 10 ani, pentru persoanele cu
vârsta peste 18 ani – 258 lei;
– paşaport simplu electronic cu valabilitate 5 ani, pentru minori cu vârsta
între 12 şi 18 ani – 258 lei;
– paşaport simplu electronic cu valabilitate 3 ani, pentru minorii cu vârsta
sub 12 ani – 234 lei;
paşaport simplu temporar cu valabilitate 12 luni, indiferent de vârstă – 96 lei.

Puteţi solicita eliberarea unui paşaport în ţară, la oricare serviciu public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple. În străinătate, puteți solicita eliberarea pașaportului la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

În trecut, pașaportul era mai greu de făcut și trebuia să alergi pe la diferite instituții pentru a depune actele, pentru a face plata și pentru a ridica pașaportul. În prezent, situația s-a simplificat foarte mult.

Pentru programări online, accesaţi www.epasapoarte.ro sau pagina web a instituției prefectului din judeţul în care intenţionaţi să depuneţi cererea de paşapoarte. Nu toate serviciile de pașapoarte fac programări online. Pentru depunerea unei cereri de eliberare pașaport, vă puteți deplasa la unul dintre sediile serviciilor publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple, conform programului de lucru ce poate fi consultat pe pagina web S.P.C.E.E.P.S., fără efectuarea unei programări anterioare.

Direcția Generală de Pașapoarte a comunicat și modalitățile de plată, de altfel unele dintre ele aliniate la secolul XXI:
– on-line, în sistem internet banking, prin virament către conturile deschise
de către fiecare Instituţie a Prefectului;
– de la oricare bancă unde persoana are deschis un cont bancar, prin virament
către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului;
– prin mandat poştal (la orice Oficiu Poştal);
– în numerar sau după caz prin intermediul POS-urilor la casieriile unităţilor
Trezoreriei Statului, la casieriile Instituţiilor Prefectului şi la casieriile unităţilor
CEC Bank.

Enjoy! Mergeți să vă faceți pașapoartele!

Leave A Reply

Your email address will not be published.