Cetățenii non-UE (americani, britanici, canadieni etc.) trebuie să plătească 7 EUR pentru a călători în UE, din 2022!

0 1.325

Cetățenii din afara UE, inclusiv americani, australieni, britanici, canadieni și alți călători din afara zonei Schengen, vor trebui să completeze o cerere și să plătească o taxă de 7 EUR pentru a călători în UE. Această măsura va fi aplicată începând din 2022, informează adevărul.ro.Denumită „Sistemul european de informare și autorizare a călătoriilor” – pe scurt ETIAS – noua regulă are scopul de a „crește securitatea și de a ajuta la prevenirea amenințărilor la adresa sănătății UE și Schengen”.

Cetăţenii din afara UE au, în prezent, dreptul să petreacă până la 90 de zile într-o țară din spaţiul Schengen. Dacă se depășește această perioadă, călătorii au nevoie de viză. Astfel, noua normă nu va schimba lucrurile în mod fundamental, deoarece oamenii vor avea în continuare dreptul să petreacă cele 90 de zile în interiorul UE fără a avea nevoie de viză, dar procesul nu va mai fi complet lipsit de administrare.

Noua măsură de securitate afectează persoanele care nu locuiesc permanent într-o țară din UE

Noua măsură de securitate afectează persoanele care nu locuiesc permanent într-o țară din UE sau care nu au nevoie de viză pentru a rămâne într-una. Prin urmare vor fi afectați turiștii, proprietarii de case de vacanță, lucrătorii temporari sau cei care vizitează familia sau prietenii în cele 26 de țări din zona Schengen / UE.

Noul program ETIAS este asemănator cu ETA din Australia și ESTA din SUA, ambele utilizate pentru sejururi de scurtă durată. Regulile pentru cei care au nevoie de viză Schengen – inclusiv pentru majoritatea cetățenilor din Africa, Asia și America de Sud – vor rămâne aceleași.

European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) a fost propus de Comisia Europeană în 2016, înainte ca Regatul Unit să părăsească UE, dar capătă o nouă relevanță în urma pandemiei de Covid-19. Călătorii eligibili vor trebui să completeze o cerere online înainte de sosire, care costă 7 EUR. Este gratuită pentru persoanele sub 18 ani sau peste 70 de ani.

UE va verifica călătorii în raport cu sistemele de informații ale UE pentru o serie de controale de securitate și sănătate, inclusiv cu un sistem centralizat de baze de date UE care conțin informații despre condamnări privind cetățenii din afara UE.

UE a spus că procesul de completare al formularul online ar trebui să dureze doar câteva minute. Noile reguli nu constituie o nouă cerință de viză și nu vor schimba țările din afara UE care fac obiectul unei vize.

Leave A Reply

Your email address will not be published.